Доступність посилання

ТОП новини

Вчора в Нью Йорку оголосили переможця конкурсу на нову будівлю на місці Світового Торговельного Центру, що був зруйнований внаслідок терористичних атак 11 вересня 2001-го року


Вчора в Нью Йорку оголосили переможця конкурсу на нову будівлю на місці Світового Торговельного Центру, що був зруйнований внаслідок терористичних атак 11 вересня 2001-го року

Переможцем став автор багатьох авангардних музейних будівель, від Єврейського Музею в Берліні до Королівського Військового Музею в Манчестері, Великобританії, іммігрант з Польщі з красномовним прізвищем Лібескінд, тобто улюблена дитина. Ірина Халупа стежила за конкурсом і розповість нам що про те, що саме в проекті Лібескінда переконало жюрі в тому, що його плани - найкращі.

Ймовірно проект Лібескінда переміг тому, що він синтетично залучає до нової конструкції те, що залишилося, після того, як відвезли останню цеглину зруйнованого торговельного центру. Нижня частина манхеттенського півострова – це перемога людини над природою, поразка бетону над водою. Там, де колись стояли височезні вежі світового торговельного центру, залишилася велика яма. Ïї називають просто ванною. Всі дивуються, що, коли завалилися вежі, підвали центру залишилися цілими. Я пригадую телевізійні зйомки – просторі коридори, крамниці, кафе, і все порожнє, покрите оболонкою смертельного пилу, навкруги – зловісна тиша.

Як заповнити це місце, місце, яке насправді є величезним похоронним вогнищем, кладовищем невидимих? Залишити його порожнім, на вічний спогад про те, що сталося? Збудувати меморіальний парк? Кожний квадратний метр в Нью Йорку це Клондайк і порожнім він ніколи не залишиться. Отож, після довгих міркувань та дискусій, переміг проект, який має кілька назв: парк героїв, клин світла та сади світу. Автором цього проекту є відомий архітектор, іммігрант з Польщі Данієль Лібескінд.

В проекті не лише зберігається пам’ять, в ньому стверджується життя. Навколо підвальних стін, які відсторонюють води річки Гадсон, буде споруджено кілька офісних будинків. З поміж них вгору підніметься височезний шпиль, майже 500 з половиною метрів. В ньому будуть розташовані сади світу. Чому сади,- спитаєте? Бо сади - це постійне підтвердження життя, каже Лібескінд. Архітектура - це духовний простір, вважає він. Без духовного змісту та глибшого розуміння нашого буття, будівля не має жодного значення. Архітектура має визволяти простір, переконаний Лібескінд. На інтернет сторінці Лібескінда зображені всі його авторські проекти. Про Нью-Йоркський торговельний центр, серед іншого, написано таке: «Хмародер піднімається над своїми попередниками, наново заявляючи про перевагу свободи та краси, відновлюючи духовну вершину міста, створюючи ікону, що свідчить про нашу життєздатність в небезпеці та наш оптимізм внаслідок трагедії. Життя перемагає!

З такими міркуваннями і переміг Данієль Лібескінд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG