Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Ірак знищить ракети, це вважатимуть справжнім роззброєнням


Якщо Ірак знищить ракети, це вважатимуть справжнім роззброєнням

Прага, 28 лютого – Сьогоднішній день додав оптимізму щодо ситуації з Іраком. Головний інспектор ООН Ганс Блікс заявив, що знищення Іраком ракет "Ас-Самуд 2" він розцінюватиме як реальний крок Багдада до роззброєння. Іракські джерела повідомили, що Багдад почне ліквідацію ракет в останній день крайнього терміну, що його дали Іраку міжнародні інспектори, тобто завтра. А тимчасом Україна сьогодні спростувала звинувачення британської газети "Ґардіан" про те, що вона начебто постачала Іраку двигуни для ракет "Ас-Самуд", які можливо завтра почнуть знищувати.

Головний інспектор ООН Ганс Блікс підтвердив, що учора він отримав лист від офіційного Багдада з обіцянкою знищити ракети. Як сказав Блікс, Ірак в принципі погодився з вимогою ліквідувати ракети "Ас-Самуд 2".

"Знаєте, це добрий шмат праці – знищення ракет. Їх дуже багато, як і багато різних деталей до них. У своєму листі ми пронумерували усі ракети, що підлягають знищенню. Тож, будемо вважати це дуже суттєвим кроком до роззброєння, справжнього роззброєння."

У Багдаді не погоджуються з вимогою Ганса Блікса ліквідувати ракети, бо вони начебто долітають на відстань більшу, ніж 150 кілометрів; такий ліміт для ракет Рада Безпеки ООН ввела наприкінці першої війни у Перській затоці. За даними Ассошіейтед Прес, Ірак справді має ракети, радіус дії яких перевищує норми ООН, але це сталося через тестування Багдадом ракет без боєголовок та систем наведення. У листі до Блікса головний науковий радник Хусейна, генерал-лейтенант Амер Аль-Сааді називає несправедливою вимогу інспекторів знищити ракети, бо вона мовляв нехтує науковими фактами.

Тим не менше Ірак попросив Ганса Блікса відрядити групу інспекторів для обговорення деталей процедури ліквідації ракет. І перший заступник Блікса Дімітріус Перікос вже начебто завтра має полагодити ці питання з Багдадом, повідомив журналістам Ганс Блікс.

Вашингтон з підозрою відреагував на рішення Саддама поступитися інспекторам. Речник Білого Дому Арі Флейшер назвав це обманом і нагадав, що США хочуть цілковитого роззброєння Іраку.

За дипломатичними джерелами, Ірак має від 100 до 120 тактичних ракет "Ас-Самуд 2", які здатні донести хімічну й біологічну зброю на відстань 150 кілометрів. Британська ліва газета "Ґардіан" писала, що двигуни для ракет постачала Іраку Україна, але сьогодні держсекретар Міністерства закордонних справ України Юрій Сергєєв запевнив, що Україна ніколи не виробляла таких двигунів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG