Доступність посилання

ТОП новини

ООН прогнозує спустошення Східної Європи


ООН прогнозує спустошення Східної Європи

Прага, 28 лютого – Через півстоліття населення Землі зросте у майже півтора рази із нинішніх понад 6 мільярдів до нецілих 9. Але у східноєвропейських країнах населення скоротиться на третину, а подеколи і на половину, зазначають у новому дослідженні експерти Організації Об’єднаних Націй. Найбільш враженими падінням населення будуть Естонія, Латвія та Україна. Тему продовжує Марія Щур.

Різке падіння народжуваності, відносно висока смертність та еміграція через кілька десятків років можуть призвести до того, що населення колишніх соціалістичних країн Європи скоротися від 30 до 50%. Найбільша небезпека чекає Естонію. Ця країна має один із найнижчих показників народжуваності у світі, і через п'ятдесят років замість нинішніх мільйона і майже чотирьохсот тисяч залишиться нецілих 700 тисяч естонців. Приблизно така ж перспектива, на думку експертів Відділу Населення ООН, чекає Латвію і Україну, дві інші країни, які є світовими лідерами за втратами населення. До 2050 року залишиться мільйон триста тисяч латвійців, а українців нецілих 32 мільйони.

Крім вже названих країн, нагорі сумного списку фігурують Болгарія, Грузія, Росія, Литва, Вірменія, Білорусь та Угорщина. Скорочення населення у цих країнах, на думку експертів ООН, пов’язано перш за все із низькою народжуваністю. Говорить голова Відділу Населення ООН Жосеф Шамі: «Існує лише три способи вплинути на кількість населення: народження, смерть та міґрація. Всі три вони наявні у східній Європі та працюють проти неї. Менше людей народжується, і темпи народжуваності одні з найнижчих у світі. Показники смертності та тривалості життя не покращуються, як у Західній Європі, а або залишилися на попередньому рівні, або погіршилися. І на решті, еміграція з таких країн, Росія, Україна та інших на захід, де економіка розвивається динамічніше».

Цікавим є погляд і на те, як виглядатиме за 50 років список найбільш населених країн світу. Як і можна було очікувати, перші місця посідатимуть Індія та Китай. Далі йдуть Сполучені Штати, де населення зростатиме не за рахунок народжуваності, а за рахунок сталого прибуття нових іммігрантів. Щороку до США приїжджає понад мільйон осіб. І очікується, що через півстоліття мешканців Америки буде понад 400 мільйонів. Проте Росія, яка 50 років тому, навіть без решти радянських республік була четвертою за кількістю населення державою у світі, через півстоліття спуститься на 18 місце. А далеко поперед нею, крім вже названих лідерів, будуть не лише нинішні Індонезія та Бразилія, але і Пакистан, Мексика, Єгипет, і навіть В’єтнам.

Хоча Росія є лише на сьомому місці за відсотковим скороченням населення, в абсолютних цифрах її втрати будуть найбільшими. Через 50 років населення Росії зменшиться на 44 мільйони, або на 30%. Такий прогноз, на думку Лази Кекича, аналітика з британської компанії Economist Intelligence Unit, є скоріше попередженням для влади, ніж реальною можливістю. Проте він вказує на те, що ситуація загрожує катастрофою, якщо влада не вживе негайних заходів. Інакше, говорить британський аналітик, «можна з повним правом ставити питання про те, чи Росія зможе втримати свої нинішні кордони, особливо коли йдеться про малонаселений Далекий Схід та про проблеми безпеки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG