Доступність посилання

ТОП новини

Українці Придністров‘я про санкції Заходу


Українці Придністров‘я про санкції Заходу

Прага, 28 лютого 2003 року - Сполучені Штати і Європейський Союз оголосили санкції щодо Придністров‘я – самопроголошеної республіки, яка межує з Україною. Керівникам Придністров‘я заборонено в‘їзд на Захід. Ця заборона торкається 17 осіб, на чолі з президентом Ігорем Смірновим. На Заході вважають, що саме ці політики несуть головну відповідальність за зрив мирного врегулювання з Молдовою. У спільній заяві США і ЄС мовиться, що придністровський конфлікт є серйозною загрозою стабільності і безпеці у Європі. Українські дипломати, до яких зверталося Радіо Свобода, не коментують цих подій, бо кажуть, що ще не мають повної інформації.

Сьогодні ми запросили до розмови голову Спілки українців Придністров‘я Володимира Боднара. За його підрахунками, в Придністров‘ї живе щонайменше 260 тисяч українців.

Пане Володимире, як Ви оцінюєте останнє рішення Заходу?

"Я можу тільки сказати, що це один із прикладів тиску, при тому тиск якийсь непомірний. Якщо йде розмова про те, що потрібно продовжувати переговорний процес, то сьогодні його продовжити відмовляється не придністровська сторона, а молдовська. Ми виступали і виступаємо за продовження переговорного процесу, але не на рівні самому нижчому, а на рівні самому високому - президентів республіки Молдова, президентів Придністровської молдавської республіки, керівництва парламентів обох республік. Тоді буде зрозуміло, які цілі ставляться, які є розбіжності і яким чином їх уникнути."

Минулого місяця президент Молдови Володимир Воронін запропонував Придністров‘ю федеральний статус і певні мовні права. Як Ви реагуєте на цю пропозицію?

"Я реагую на цю пропозицію з точки зору керівника української громади. Так от, у тій пропозиції пана Вороніна йдеться про те, що в цій так званій федерації, якщо вона ще буде створена, є головна мова - це румунська, чи молдавська як державна мова, є мова спілкування - російська, і ні слова не говориться, куди ж ділися українці? Їх більше ніж третина навіть за радянським переписом, а сьогодні їх 40 відсотків. Тобто, чи нам дадуть жити і розмовляти своєю рідною мовою, чи знову не дадуть як за радянських часів. То в чому новизна пропозицій пана Вороніна, чим вона відрізняються від пропозицій чи дій Народного фронту Молдови 90-го року?"

Але керівництво Придністров‘я звинувачують у контрабанді, також кажуть, що Тирасполь на хоче виводити російські війська, чи перешкоджає цьому виведенню. Який же вихід із глухого кута?

"На це питання є конкрента офіційна відповідь керівництва Придністров‘я, яке запропонувало Європейській спільноті, включаючи відповідні структури Сполучених Штатів Америки, з‘явитися у Придінстров‘ї і перевірити наші підприємства, про які говорять, що вони виробляють і торгують зброєю, наші митні пости і все інше, яке викликає не тільки підозру, а якесь занепокоєння. Я думаю, що це дуже відкрита позиція Придінстрв‘я і треба було б її для початку використати, а потім сказати: ні цього не досить, чи Ви від нас все таки щось приховуєте."

Якою ви бачите роль України у врегулюванні придністровського конфлікту? Чи Київ робить те, що Ви очікуєте, чи Ви сподіваєтеся на активнішу роль України?

"Останні заяви керівництва України досить виважені і досить перспективні. Проте мені здається, що Україна могла би грати більш плідну роль. Все-таки у Придністров‘ї живе 40 відсотків українців, які не приїхали сюди як перекотиполе, а вони тут жили споконвіку. І яка б над ними не була зверху держава, це - їхня земля. І вони мають право на те, щоб країна матір, країна, яка народила їх як українців, про них не просто дбала, бо це хтось заставляє робити, а тому, що вони - рідні діти."

Тим часом ЄС і США закликали своїх партнерів (очевидно, що тут йдеться і про Україну) долучитися до своєї політики і також оголосити заборону на в‘їзд лідерам Придністров‘я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG