Доступність посилання

ТОП новини

61-річний професор економіки Вацлав Клаус був сьогодні обраний президентом Чеської Республіки


61-річний професор економіки Вацлав Клаус був сьогодні обраний президентом Чеської Республіки

Прага, 28 лютого - Раунд, серіал, турнір і битва – це далеко не повний перелік слів, якими сьогодні описувала президентські вибори чеська преса. Навіть взявши до уваги певне емоційне перебільшення, властиве таким моментам в історії, важко не погодитись, що доля істини в цих порівняннях є. Вже місяць, як Чеська Республіка була без президента. Протягом цього часу тричі збирались члени парламенту, щоб таємним голосуванням обрати нового. Перед ними пройшло 7 кандидатів, з них троє висунула владна соціально-демократична партія. Було також двоє кандидатів від опозиційних партій, по одному – від партій владної коаліції й одна незалежна жінка-кандидат.

У виборах відпали всі. Всі, крім одного, який, ні на мить не втрачаючи віри в перемогу, йшов до своєї мети. Цим політиком був Вацлав Клаус. Сьогодні, в третьому турі виборів, він зустрівся з кандидатом від владної коаліції професором філософії Карлового університету, колишнім міністром освіти Яном Соколом. У двобої професорів професора-філософа переміг професор економіки, експрем’єр, член опозиційної проправої Громадянсько-демократичної партії Вацлав Клаус. У таємному голосуванні йому депутатський корпус віддав 142 голоси, всього на один голос більше від потрібного мінімуму. Першим переможця привітав голова чеського парламенту Любомір Заоралек:

Л.Заоралек: У третьому колі виборів Вацлав Клаус був обраний президентом Чеської Республіки. Від імені обох палат парламенту вітаю вас, пане президент, і бажаю вам багато енергії, оптимізму та успіхів у роботі на благо нашої країни.

Наслідки президентських виборів у Чехії ще будуть аналізуватись. Зокрема, вже нині в кулуарах мовиться про те, що свою підтримку Вацлаву Клаусові дали чи не всі члени парламенту від чеської компартії і навпаки, не підтримали свого кандидати члени соціально-демократичної партії. Зараз, однак, на думку оглядачів, важливіше інше. Провал на виборах усіх трьох кандидатів від владної партії соціальних демократів значно послаблює як позицію самої партії, так й її лідера прем’єра Владіміра Шпідли. Ймовірно, він не втримається в кріслі голови цієї партії, що ускладнить роботу коаліційного уряду в цілому. Вацлав Клаус має скласти присягу президента 7 березня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG