Доступність посилання

ТОП новини

Ірак – Туреччина


Ірак – Туреччина

У рамках дискусій навколо воєнної акції в Іраку західна преса коментує суботню відмову турецького парламенту у розміщенні на турецьких військових базах 60-ти тисяч американських військовослужбовців. З огляду на те, що цей крок міг би позбавити Туреччину багатомільярдної американської допомоги, в понеділок уряд в Анкарі знову оголосив про намір звернутися до парламенту із проханням переглянути попередню відмову.

Аналізуючи причини негативного рішення турецького парламенту у справі розміщення американського контингенту на території Туреччини, кореспондент газети «Лос-Анджелес таймс» в Анкарі Річард Бордо вважає, що значною мірою за це відповідальні й американські офіційні особи, яким автор приписує брак такту й чутливості у надзвичайно вразливій справі. Серед іншого автор наводить пропозицію віце-президента США Чейні турецьким керівникам ухвалити рішення у цій справі «протягом найближчих днів». Ця вимога, підкреслює автор, надійшла саме перед мусульманським святом Байрам, коли члени турецького парламенту готувалися до кількох днів посту і молитви. Автор вважає за досить тяжке завдання переконати одну переважно мусульманську країну (тобто Туреччину) вступити у воєнний конфлікт проти іншої мусульманської країни. Далі автор вважає, що прем’єр-міністр Туреччини Абдулла Ґуль, прихильник Сполучених Штатів, опинився у тяжкій ситуації, тобто між потужним союзником і населенням власної країни, більшість якого виступає проти війни. При цьому Сполучені Штати продовжують тиск на Анкару з метою змусити врешті погодитися на співпрацю у справі воєнної акції.

Тим часом ірландська газета «Айриш таймс» називає рішення турецького парламенту «серйозною політичною і військовою перешкодою» у запланованій воєнній акції США в Іраку. Газета підкреслює, що рішення турецького парламенту демонструє також наявність серйозної опозиції в турецькому керівництві проти війни в Іраку.

Британська газета «Індепендент» аналізує тим часом можливі наслідки воєнної акції в Іраку. Удар, на думку газети, який допровадить до широких жертв у людях і до матеріальних шкод, може «лише збільшити імовірність атак проти цивільного населення Заходу з боку терористів-самовбивць». На думку газети, боротьба з тероризмом мала би базуватися на ліпших заходах безпеки, на розумній розвідувальній діяльності і на терпеливій дипломатії. Суботній арешт одного з лідерів Аль-Кайди Халіда Шейха Могаммеда, як вважає газета, підтверджує потребу боротьби з тероризмом. Проте удар по Іраку, на думку газети, може викликати знеохочення серед сусідніх країн, як, приміром, Пакистан, таємні служби якого заарештували згаданого лідера Аль-Кайди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG