Доступність посилання

ТОП новини

Роксана Вікалюк - українська співачка у Польщі


Роксана Вікалюк - українська співачка у Польщі

Варшава, 26 лютого 2003 – Однією з новинок на польському ринку так званої амбітної музики є компакт-диск “Мізрах”, записаний гуртом з однойменною назвою, а виданий найпрестижнішим у Польщі галузевим журналом – “Джаз-форум”. Лідером цього молодого гурту є українська співачка та композитор, колишня тернополянка Роксана Вікалюк, а третина творів з цього запису виконуються українською мовою. Однак, до цього успіху Роксані довелося пройти через 9, часто нелегких років життя у Польщі.

Роксана Вікалюк після закінчення Тернопільського музучилища якийсь час співала у тернопільському джазовому клубі “Нічлава”. Та після вбивства власника клубу, він перетворився невдовзі в Казино, а джаз-менам довелося пошукати собі інших місць для реалізації своїх творчих пошуків. Для Роксани у Тернополі такого місця не знайшлося, але на той час у неї вже були певні контакти з польськими колегами і таким чином у 1994 році тернопільська джазова співачка опинилася на польському Шльонську у місті Катовіце. Роксана по-різному згадує 5 років, проведених на Шльонську, – з одного боку був час і можливість займатися улюбленою справою, а з іншого – були також і голодні та холодні періоди. Разом із тим, праця з польськими колегами допомогла Роксані Вікалюк зробити одне дуже важливе відкриття: «Те, що мало колосальний вплив на мій творчий розвиток від самого початку – я вже 9 років тут, і я глибше відчула свої українські коріння...»

Це в свою чергу призвело до певної переорієнтації в творчості тернопільської співачки, а саме до більшого використання мотивів українських народних пісень та пісень на вірші українських поетів. Під час одного із виступів Роксану Вікалюк зауважила відома польська співачка, а водночас і викладач престижної музичної школи імені Шопена у Варшаві – Ева Бем. Так, Роксана потрапила до цієї престижної школи, де познайомилася з багатьма видатними людьми світу польської музики, та найважливіше, що там вона знайшла однодумців, з якими у 1999 році створили разом гурт “Мізрах”, що у перекладі з івриту означає Схід – як частину світу. Вдалий виступ гурту на молодіжному фестивалі «Фама-2002» спричинився до видання їхнього першого музичного альбому престижним польським журналом Джаз-форум. Сьогодні Роксана Вікалюк живе у Варшаві, концертує з гуртом у різних містах Польщі, та заочно навчається у Музичній Академії в місті Катовіце і як більшість музикантів мріє про одне: «Я хотіла б мати можливість і далі робити те, що я роблю, тобто компонувати, аранжувати, писати, і щоб в мене була можливість виступати з тим, що я роблю, з моїми композиціями».

Щодо музики, яку сьогодні виконує Роксана Вікалюк разом з “Мізрах”, то вона сама визнає, що сьогодні цю музику важко класифікувати. Вихідним матеріалом переважно є теми старої східної музики, а також власні композиції, аранжовані в традиціях близьких до джазових. У першому альбомі “Мізрах” є запозичення не лише з української музики, але й з польської, єврейської, татарської. Втім, замість того, щоб розповідати про музику, завжди краще її послухати...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG