Доступність посилання

ТОП новини

Скандальна історія з українськими моряками на Кіпрі


Скандальна історія з українськими моряками на Кіпрі

Федерація морських профспілок України, зі штаб квартирою в Одесі, висловила рішучий протест проти примусової репатріації кіпрською поліцією до України групи моряків, членів екіпажу судна „Примекспрес Айленд”. Заяви протесту вже спрямовані до Міністра закордонних Справ України та уповноваженної Верховної Ради з прав людини.

„Просимо Вас зробити термінові кроки за фактом примусової репатріації членів екіпажу пароплава „Примекспрес Айленд” – громадян України, проти яких міграційною поліцією порту Лиммассол, на Кіпрі, була використана сила, їм завдано телесних ушкоджень. Внаслідок дій поліції 13 членів екіпажу опинилися на території України \в місті Одесі\ без документів та особистих речей. – йдеться у зверненні Федерації морських профспілок

Пароплав „Примекспрес Айленд” є під арештом у порту Лимассол з 7 вересня 2001 року. На момент арешту судно було під прапором України, а його власник – туристична фірма „Примекспрес”.

Членам екіпажу не платили гроші і весною 2002 року вони звернулися до суду.

Міграційна влада, під приводом фотографування на берегові паспорти, зібрала моряків в офісі поліції. Дітей та жінок розділили у різних кімнатах. Поставили до стіни, примусово обшукали, конфіскували мобільні телефони і речі, які були у них. При спробі надіти наручники на членів екіпажу на запитання одного з моряків Олександра Щукіна про причини таких дій працівники поліції побили його, повалили і силою надягли наручники.

13 членів екіпажу судна в наручниках насильницькі посадили у літак Лимассол-Одеса-Київ.

Всі їхні речі та документи залишилися на борту судна” – пишуть автори Запиту з Федерації морських профспілок України до МЗС УКРАЇНИ.

У своєму листі до Голови Федерації морських профспілок Міністерство закордонних справ України пише, що

„18.02.2003 року під приводом фотографування на нові перепустки всіх осіб, які залишились на судні, було знову зібрано у приміщенні міграційної служби м. Лимассол. В результаті бійки, спровокованої громадянином України, трьом працівникам поліції було завдано тілесних ушкоджень. Бійка була спровокована членом екіпажу Олександром Щукіним”.

У відповідь на це Голова Федерації морських профспілок України Микола Барський наголосив, що „ якби це була правда то українського моряка посадили б не у літак а до в”язниці за протидію працівникам міграційної поліції. Наслідки побиття Олександра Щукіна зафіксовані Актом судово-медичного огляду, який підтвердив що на нього одягали наручники і били по голові”.

У вже згаданому листі з МЗС, від 27 лютого, говориться про те, що „саме у цей час покуються речі моряків для їх повернення господарям”. Нині 4 березня, але приватні речі морякам ще не повернули і невідомо коли це станеться.

За повідомленням Генконсула України на Кіпрі – нині вирішується питання з продажу судна „Примекспрес Айленд”.

Але навіть після його продажу немає гарантії, що заборгованість з виплати зарплати буде ліквідована повністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG