Доступність посилання

ТОП новини

Репортаж про Вінницьку тюрму для довічно ув’язнених


Репортаж про Вінницьку тюрму для довічно ув’язнених

У 2000 році на вимогу Ради Європи Україна скасувала смертну кару і замінила вищу міру покарання на довічне ув’язнення. Наразі в Україні існують дві установи (у Вінниці і Житомирі) , в яких відбувають покарання засуджені до довічного позбавлення волі. Про одну із цих установ – Вінницьку тюрму №1 у матеріалі з проекту Радіо “Свобода” “Обличчя української в’язниці”.

Вінницька тюрма №1 належить до режимних об’єктів з підвищеним рівнем безпеки – відеокамери на стінах, ретельний підбір в’язничного персоналу, зйомка і фотографування заборонені. За словами начальника тюрми Сергія Бякіна, крім засуджених до довічного позбавлення волі, в установі також утримуються особи під слідством і засуджені, які перебувають на тюремному ув’язнені. Проте все ж таки основна частина контингенту – це засуджені до вищої міри покарання за найтяжчі злочини – навмисні вбивства. Усього 308 осіб, які відправили на той світ сімсот чотири людини. Найстаршому із “довічників” – вже за вісімдесят. Злочин скоїв вже у похилому віці: убив чотирьох своїх сусідів у будинку престарілих. Усі засуджені до довічного позбавлення волі (згідно з міжнародними нормами) одягнені у яскраво померанчеву уніформу – штани, сорочка, кашкетик. Пересування по коридору у супроводі як мінімум двох охоронців, наручники – обов’язкові.

Чотири десятки сходинок, кільканадцять обертів ключа – ми у камерах, кожна з яких розрахована на дві особи – 14 кв.м. Щільні грати на вікнах, лампочка на стелі, котра не вимикається навіть вночі, стіл, стільці, полиці для особистих речей, є й телевізор. Засуджені до довічного позбавлення волі можуть замовити книгу з в’язничної бібліотеки. Що цікаво, найбільшим попитом користується детективна література. В одній із камер впала в око швейна машинка – засуджені штампують комбінезони. Восьмигодинний сон і восьмигодинний робочий день. Засуджені до довічного позбавлення волі мають два короткострокових побачення на рік по чотири години кожне.

-

“Скоїв вбивство 2 осіб і був засуджений до довічного ув’язнення. Не хочеться про це згадувати, важкі спогади,” - каже 23 –річний Олександр .

Далі до розмови долучається його співкамерник Дмитро: “Мене цікавить життя по той бік грат, тому я постійно дивлюсь новини. Із фільмів дивимося в основному серіали, фільми в яких немає насилля.”

Третій засуджений, який відмовився себе назватися, говорить, що у Вінницькій тюрмі він перебуває з 2002 року за вбивство 3 людей.

Згідно з указом Президента, кожний засуджений до довічного позбавлення волі через 20 років має право подати заяву про помилування. Проте ніхто не гарантує, що його прохання буде задоволено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG