Доступність посилання

ТОП новини

На посаду міського голови Запоріжжя, замість покійного Олександра Поляка, ймовірно, балотуватиметься нинішній губернатор Євген Карташов. Принаймні, на цьому наполягають депутати Запорізької міськради


На посаду міського голови Запоріжжя, замість покійного Олександра Поляка, ймовірно, балотуватиметься нинішній губернатор Євген Карташов. Принаймні, на цьому наполягають депутати Запорізької міськради

Форс-мажорна ситуація, пов’язана зі смертю мера Олександра Поляка та побиттям напередодні позачергової сесії його першого заступника Володимира Грищенка, поставила депутатів міськради у доволі жорсткі рамки. З одного боку – велике місто не може тривалий час залишатися без голови. З іншого – діяти поквапно й непомірковано депутатам не дозволяє авторитет колишнього мера серед населення обласного центру.

Оскільки ж у 7-му позачерговому засіданні сесії Запорізької міської ради взяли участь перші особи регіональної влади, - увага місцевих обранців була прикута саме до них. Зокрема, губернатору Карташову запропонували балотуватися у мери. А щоб уникнути нарікань із Центру – депутати вирішили звернутися до Президента України з проханням дозволити голові ОДА висунути свою кандидатуру на посаду міського голови Запоріжжя. Євген Карташов був відвертим: не відкидаючи такої думки, між іншим голова регіональної влади зауважив, що у нього (цитую) “нормальна посада і в області” (к.ц.) і він повинен провести консультації, щоб остаточно визначитися у даному питанні. “Мене підкупають ваші сьогоднішні пропозиції. Повірте, я серйозно ставлюся до них і вважаю, що вони дають мені певні важилі для більш стійкого та повного управління організмом, як у місті, так і в області.”

Губернатор також уточнив, що висування кожної кандидатури на вибори має підкріплюватись істотними фінансовими аргументами: “Я вважаю, що ці вибори повинні принести в казну Запоріжжя якомога більше коштів. Тому що серед тих, котрі балотуватимуться, є багато заможних людей. Принаймні для того, щоб виконати одне достойне завдання: пропоную сконцентрувати увагу і протягом 3-4-х місяців виконати роботи по арковому мосту на острові Хортиця.”

Отже, на думку губернатора, всі, хто прагне взяти участь у виборах, має внести свою лепту. А народ вже визначить: хто і як на часі турбується про Запоріжжя. Поки ж що, згідно зі статтею 79-ою Закону України Про місцеве самоврядування, депутати міської ради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Поляка у зв’язку з його смертю. Наразі повноваження мера з питань діяльності ради виконуватиме секретар міськради Іван Наливайко, а діяльністю виконавчих органів опікуватиметься 1-й заступник мера Володимир Грищенко.

Нагадаю: після замаху на Грищенка, скоєного у під’їзді його власного будинку, перший зам перебуває в Центрі екстремальної медицини. У нього черепно-мозкова травма, перелом правої руки та численні ушкодження м’яких тканин тіла. Злочинців розшукує міліція. За фактом скоєння злочину порушена кримінальна справа. Правоохоронці відпрацьовують і версію “замах на замовлення”.

До речі, довкола особи покійного мера, зокрема – ймовірних причин його смерті, а також “ближнього кола” міського голови ще й досі точаться чутки. Одна з таких, про смерть Володимира Грищенка, заповнила сьогодні місцеві інтернет-сайти.

Щодо запорізького олігарха Володимира Кальцева та директора ТК “Хортиця” Олега Мухіна, - ці особи склали вибачення перед мером Поляком за хибні звинувачення на його адресу. Спростування надруковане у газеті “Індустріальне Запоріжжя” від 22-го лютого поточного року. Однак, сам міський голова його вже не побачив. Адже раптова зупинка серця Олександра Поляка сталася якраз напередодні виходу в світ цього номера газети.

Населення ж Запоріжжя гостро переживає втрату мера, адже з його іменем пов’язані радикальні перетворення в обласному центрі за останні 3 роки. Зокрема – реконструкція проспекту Леніна, нова тролейбусна лінія, виграна боротьба з комунальними службами, створення нових паркових зон тощо. На часі триває обговорення щодо увічнення пам’яті Олександра Поляка. Міські активісти висловлюють ризиковані думки: приміром, про перейменування проспекту Леніна на проспект Поляка, надання імені Поляка центральному стадіону “Металург” і таке інше. Безперечно, наступнику колишнього мера доведеться зробити більше, щоб городяни визнали його достойним того крісла, в якому 3 роки працював міський голова Олександр Поляк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG