Доступність посилання

ТОП новини

Жінка також має право


Жінка також має право

Прага, 7 березня – Протягом 20 століття жінки вибороли чимало прав у сильної половини людства, зокрема виборче право, право на рівну оплату праці і так далі. Але і на початку 21 століття вони продовжують залишають незахищеними від домашнього насильства, від побиття, зґвалтування, знущання у родині. Міжнародна правозахисна організація Емністі Інтренешинал (Amnesty International) напередодні міжнародного жіночого дня нагадує про те, що небезпечно висока кількість жінок і досі позбавлені права на життя без насильства. Під гаслом припинити насильство супроти жінок організація закликає провести Міжнародний Жіночий День у Росії.

Грубість російських чоловіків по відношенню до своїх жінок увійшла у приказки. Але далеко не всі російські жінки вважають побиття проявом кохання. А організація Amnesty International наголошує, що жодна політична та економічна система, жодна культура не позбавлені проявів насильства щодо жінки. «В Америці зґвалтування стається кожних 6 хвилин, вже цього року понад 15 тисяч жінок продано в рабство у Китаї, а в Росії 14 тисяч жінок помирає щорічно від домашнього насильства», - говорить Amnesty International.

Російські правозахисні організації наводять такі дані: щодня 36 тисяч російських жінок зазнають побиття з боку своїх чоловіків чи партнерів, кожних 40 хвилин в результаті насильства в Росії вмирає жінка. Навіть за офіційними даними домашнє насильство є частиною щоденного життя кожної четвертої російської родини.

Директор московської правозахисної організації «Сьостри», яка однією із перших заговорила про цю проблему, Марія Мохова вважає, що найбільшою проблемою є те, що жертви домашнього насильства не мають захисту з боку держави. «Багато жінок роками зазнають домашнього насильства, але про це дізнаються лише тоді, коли жінку вбили, тільки тоді цей випадок буде внесено у статистику. Однак держава не надає захисту від щоденного фізичного, психологічного та фінансового насильства. Нам потрібно, щоб насильство припинилось, щоб держава зробила так, щоб воно стало неприпустимим». Щороку в Росії, говорить Марія Мохова, говорить від домашнього насильства гине більше людей, ніж протягом 10 років війни в Афганістані, але, здається, це мало кого цікавить.

Поки державного захисту немає, російські жінки звертаються по допомогу до громадських організацій. Одна з них, асоціація «Ні насильству» має 45 підрозділів у Росії, де працює 435 осіб. Зосереджені центри в основному у великих містах, і звичайно ж надати допомогу всім нужденним вони не можуть. А потреба велика – лише протягом 2001 року по допомогу до них звернулося 65 тисяч жінок.

Проте без закону, який би зробив домашнє насильство кримінальним злочином, змінити докорінно нинішній стан справ неможливо, вважають активісти правозахисного руху. Закон – це їхня мета номер 1. Але поки його немає, вони намагаються поширити знання про домашнє насильство серед населення та правоохоронних органів. Як зауважує Лара Ґріффіт, співробітниця організації Amnesty International, досі міліція та і суспільство в цілому вважають, що домашнє насильство є приватною справою. «Ми закликаємо російську владу запровадити спеціальну програму навчання для співробітників правоохоронних органів, та суддів щоб вони могли розпізнати випадки домашнього насильства та карати за них як за порушення прав людини».

Поки російські чоловіки даруватимуть жінкам квіти у день 8 березня, організація Amnesty International закликає до справжньої поваги до жінок і не лише раз на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG