Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Празі склав присягу Вацлав Клаус - другий президент Чеської Республіки


Сьогодні в Празі склав присягу Вацлав Клаус - другий президент Чеської Республіки

Прага, 7 березня - Вацлав Клаус склав присягу, поклавши руку на оригінал чеської Конституції, котру сам понад 10 років тому підписав як прем’єр нової демократичної Чеської Республіки. Правда, тоді на церемонії все було в порядку. Сьогодні ж заздалегідь підготовлена ручка писати не схотіла. Довелось новому президентові витягнути власну ручку, щоб поставити свій підпис під присягою. Потім у виступі Вацлав Клаус визначив головні цілі:

В.Клаус: Вважаю своїм пріоритетом подальший процес вступу Чеської Республіки до Європейського Союзу, а також захист інтересів країни всередині цього об’єднання. Послідовно дотримуватимусь того, що президент має бути передусім лояльним до своєї країни.

Від нині і до 2008 року Вацлав Клаус буде виконувати обов’язки голови держави. Згідно з конституцією, виключно в його руках зараз право призначати прем’єра та інших членів кабінету, скликати засідання парламенту чи його розпускати, приймати чи не приймати відставку уряду. Тільки Вацлав Клаус від тепер може призначати голову Найвищого суду і Національного банку і оголошувати амністію. Терміном на 5 років Вацлав Клаус став також головнокомандуючим збройних сил Чехії, єдиною особою в державі, яка має повноваження призначати послів і генералів і представляти країну на найвищих державних зустрічах.

Однак варто зазначити, що в міжнародній політиці Вацлав Клаус і набагато раніше почував себе, як риба в воді. Справа в тім, що сьогодні вже немає жодної іншої високої державної посади, якої б він не обіймав. Вацлав Клаус був міністром економіки і першим головою Уряду Чеської Республіки, він обирався членом чеського парламенту і був його головою. І врешті сьогодні збулась його мрія - Вацлав Клаус сів до президентського крісла. Вищої функції вже просто не існує. На нинішній інаугураційній церемонії Вацлава Клауса привітало понад 700 гостей, серед яких був і перший президент країни Вацлав Гавел. Можна сказати, що приховане суперництво цих двох політиків урешті закінчилось. І все ж, як зауважила чеська преса, в чомусь Клаус назавжди втратив першість: після Вацлава Гавела на посаді президента він буде Вацлавом другим.

Нинішньому президентові 61 рік, він професор економіки, автор низки наукових праць. У політичних колах його знають як прагматичну, раціональну людину, яка твердо йде до своєї мети. Дружина Вацлава Клауса, 59-річна Лівія Клаусова родом з Братислави. Вона також економіст і продовжує працювати. Старший син президента Вацлав – директор гімназії, молодший – Ян, як батько і мати, займається економікою. У Вацлава Клауса п’ятеро внуків, його улюблений відпочинок – великий теніс. Вацлав Клаус у майбутнє дивиться з оптимізмом, сьогодні в цьому він переконував своїх співвітчизників:

В.Клаус: Хочу зробити так, щоб ваші обличчя засвітились, щоб на них спалахнула оптимістична посмішка, з якою все долати краще.

Незабаром буде видно, чи вдалось це зробити новому чеському президентові. Перших 100 днів Вацлава Клауса припадають на 15 червня – день всенародного референдуму щодо вступу Чехії до ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG