Доступність посилання

ТОП новини

ОПОЗИЦІЯ В ОДЕСІ ЗАКЛИКАЛА ДО БІЛЬШ РІШУЧОГО СПРОТИВУ ВЛАДІ


ОПОЗИЦІЯ В ОДЕСІ ЗАКЛИКАЛА ДО БІЛЬШ РІШУЧОГО СПРОТИВУ ВЛАДІ

Одеса, 9 березня 2003р. Біля двох тисяч одеситів взяли участь у регіональній частині акції „Повстань Україно” в Одесі.

Представники обласних організацій КПУ, партії „Батьківщина”, Зеленої партії України пройшли від оперного театру центральними вулицями міста у напрямку Кулікового поля де відбувся мітинг.

Саме у цей день на Куліковому майдані влада ініціювала проведення свята Маслениці. Майдан був оточений щільними лавами працівників міліції у службовому та цивільному одязі.

Характерно, що на двох автобусах з працівниками міліції була табличка: „Одеса-Роздільна”.

Колона опозиції несла велике гасло „Могилу кучмізму закладено в Одесі 16.09.2002 року”.

Навіть гучна музика дискотеки, яку значно посилили після приходу колони КПУ та партії „Батьківщина” – не змогла зірвати мітинг.

У своєму виступі перед присутніми народний депутат України Володимир Аніщук повідомив про створення у парламенті спеціальної слідчої комісії, яка висловить свою позицію з приводу планів нинішнього міського керівництва Одеси підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги.

„Найговніше, що ми повезли комісію до Аркадії, щоби депутати з різних міст України побачили чи є в Одесі гроші на водоканал та інші потреби. Народні депутати були здивовані побачивши як на місті колишніх санаторіїв і пасіонатів зростають величні будинки для чиновників... Ми зробимо все можливе щоби плани підвищення цін влада не реалізувала” – зазначив Володимир Аніщук.

Голова міської організації партії „Батьківщина” Жанна Волянська закликала всіх до єднання для боротьби з нинішньою владою.

„Прийшов час мати гідність. Досить продаватися Руслану Боделану, адже Він вже і без того що був спроможний – зробив.

Він привчив лікарів та освітян брати хабарі. Але, не всі з них хочуть це робити і це показав так званий загальноміський Форум на якому влада виявила своє справжнє обличчя...

Це жахливо що олігархи панують і не дають людям можливості жити чесно і у нормальних умовах. Жахливо, що одесити їздять такими дорогами, і при цьому здають величезні гроші на їхній ремонт... Так само влада зробить і з коштами отриманими на так звану житлово-комунальну реформу...”- наголосила пані Волянська.

Тут слово мали лідер Соцпартії в Одесі Олесандр Завірюха, від КПУ – Микола Копит, який пообіцяв, що „прийде час і Леонід Кучма та Руслан Боделан з тріском будуть летіти з України...”, та інші...

Після завершення мітингу на Куліковому полі колона пройшла до пам’ятника Тарасу Шевченку, де приєдналася до мітингу Коаліції національно-демократичних партії.

Влада не забажала разом з громадськістю покласти квіти до пам’ятника Кобзарю.

Як зазначив під час виступу на мітингу лідер організації „Братство” в Одесі Олесь Янчук: „Кожен рік, протягом більше 10 років незалежності України, ми приходимо сюди все більш сумними. Є над чим задуматися.

Той ідеал, який викликав у своїй творчості Тарас Шевченко „Сім’я вольна і нова” – досі не збудований.

Ми маємо державу Україна, але в цій державі немає української мови. Ми маємо державу, де колишні борці за незалежність України дескриміновані, а кати українського народу, ті хто з собаками охороняв в таборах цих політзеків, сьогодні мають повне державне забезпечення...

Сьогодні при владі залишилися ті самі люди, які свого часу, викреслювали не люше рядки, але й цілі строфи шевченкової поезії.

Ми не маємо тієї України про яку мріяв Тарас Шевченко. Тому ми приходимо до Кобзаря в інший від влади час...

Знаємо „досягнення” цієї влади. Ми бачимо як бідує наш народ, як за часів незалежної України за державний кошт не видають шевченків „Кобзар”. Ця влада є антиукраїнською та антидержавною.

Нам потрібно припинити партійні чвари і активним фронтом виступити проти цього режиму. Нашими словами сьогодні мають бути не „опозиція” а „революція”. Ніхто не боїться заяв, бояться народного гніву”.

Голова одеської організації партії УНА УНСО Андрій Іщенко нагадав, що „9 березня 2001 року влада, спровокувавши сутички у Києві, засудила чотирнадцять членів УНА – УНСО, які і зараз перебувають у брудних камерах. Ігор Мазур нині вже захворів туберкульозом. Влада йде на вбивство в ім’я своїх інтересів збереження впливу.

За гаслами „Геть Кучму” мають бути вже більш серйозні акції, активний наступ на владу, яка не звертає увагу на законні вимоги опозиції”.

У своєму виступі Голова організації УРП „Собор” в Одесі Федір Нарійчук назвав нинішню владу в Україні „злочинною”.

„Її дійсно слід реформувати, щоби біля керма не були люди яким доля українського народу є байдужа. Яскравим прикладом є одеська міська влада

Ми не повинні бути байдужими до власної долі”.

На мітингу мали Голова організації „Громадський контроль” Олег Яковенко, Президент Одеської Правозахисної Академії Валерій Кочетов та один з активістів Партії „Реформи і порядок”.

Над учасниками мітингу майоріли прапори блоку Віктора Ющенка „Наша Україна”, партії „Батьківщина”, УНА – УНСО, УРП „Собор”, організацій „Братство”, „Щит Батьківщини”.

На мітингу прийнято резолюцію автори якої закликали всі політичнії партії „які реально прагнуть демократичного оновлення, узгодженими діями на майбутніх виборах Президента України, покласти край пануванню злочинного режиму Леоніда Кучми. Ми вимагаємо негайного ухвалення Закону „Про вибори” до представницьких органів усіх рівнів Рад за пропорційною основою, звільнення політв’язнів, скасування цензури на державних ЗМІ. Ми застерегаємо, що відмова від виконання цих вимог призведе до масштабних проявів народного гніву. Тоді, у відповідь на наругу, український народ матиме право діяти за тарасовим заповітом, у якому Пророк України закликав: „Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте І вражою злою кров’ю волю окропіте...”

Автори резолюції закликали одеситів підтримати подальші акції протесту опозиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG