Доступність посилання

ТОП новини

УКРАЇНСЬКА МОВА В ОДЕСІ Є У СТАНІ ГІРШОМУ, НІЖ НАЦМЕНШИНА...


УКРАЇНСЬКА МОВА В ОДЕСІ Є У СТАНІ ГІРШОМУ, НІЖ НАЦМЕНШИНА...

У цьому переконані не лише члени одеської обласної організації товариства „Просвіта”, але й активісти багатьох політичних партій.

Одеса належить до тих небагатьох обласних центрів, де місцеві керівники не вживають української мови. Це стосується не лише нинішнього мера, але і голів районних держадміністрацій Одеси. Цікаво, що українською мовою нинішній міський голова Одеси Руслан Боделан кинув послуговуватися від того часу, коли перестав бути керівником облдержадміністрації та облради. Натомість у пана Боделана з’явилася палка любов до мови російської.

Саме Одеська міська рада з подання її керівника Руслана Боделана, ігноруючи чинний Закон „Про мови”, ухвалила власне рішення, такий собі місцевий Закон „Про тримовність”. За цим рішенням у освітніх закладах міста активно реалізується програма вивчення російської мови.

Українську мову у вказаному документі так само згадують, але про її реальне відродження в Одесі нічого не чути. До „Просвіти” та інших громадських організацій нині звертаються багато одеситів, діти яких позбавлені права на україномовну освіту.

Яку третю мову мають вивчати одесити – для мешканців міста залишається таємницею.

Лідер організації „Громадський виконком” Андрій Іщенко висловлює своє ставлення до проблеми:

„Становище української мови в Україні – це становище мови національної меншини. Особливо на південних теренах України .

Навіть на філологічному факультеті Одеського державного університету деякі викладачі української мови на заняттях спілкуються державною, але коли виходять з аудиторії – розмовляють виключно російською.

Влада не турбується про українську мову як державну і дбає лише про те, як зберегти саму себе”. Прокоментував ситуацію і освітянин, викладач Одеського державного аграрного університету Федір Нарійчук:

„У мене складається таке враження, що справа поширення української мови в Україні зупинена. В Одесі чиновники, зокрема в мерії, не дбають про державну мову. Агітація та оголошення в Одесі є російськомовними. У владних кабінетах Одеси так само панує російська мова. Триває відверте ігнорування проблеми.І це не дивно.Якщо вищі посадові особи в державі не дбають про мову, то це є сигнал для влади в регіонах”.

Організації та партії Одеси передали інформацію про ігнорування посадовцями державної мови парламентарям - з надією на її оприлюднення під час слухань, запланованих на 12 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG