Доступність посилання

ТОП новини

Юридична Консультація


Юридична Консультація

Київ, 11 березня, 2003- Сьогодні ми відповімо на листа нашого слухача з міста Стебника Львівської області - Василя Думайла. Він працює на гірничо-хімічному підприємстві на вентиляційній установці, яка забезпечує чистим повітрям підземне виробництво. Наш слухач переконаний, що він працює у шкідливих умовах. Однак ніхто з вентиляторщиків на пенсію на пільгових умовах не йде, хоча у Калуші, пише він, люди, котрі зайняті на таких же роботах, йдуть на пенсію на 5 років раніше.

Є сумніви у пана Думайла і в оцінці шкідливості його попередньої роботи на збагачувальній фабриці, де всі наряди оплачувалися як на виробництві зі шкідливими умовами праці. Ось що радить Вам, пане Думайло, юрисконсульт Валентина Позинич.

Валентина Позинич:

“Для того, щоб визначити, чи має людина право на пільгову пенсію за списком номер 1 чи за списком номер 2, недостатньо зазирнути в ці списки і знайти там назву своєї професії чи посади. Тому що і пенсія за списком номер 1, і пенсія за списком номер 2 призначається за результатами атестації робочих місць. Отже, на Вашому підприємстві мала бути проведена атестація робочих місць / в тому числі, і Вашого робочого місця /, визначено, які саме фактори і причини впливають на несприятливі умови праці, яка санітарно-гігієнічна характеристика Вашої роботи, робочого місця.

Повинна бути дана комплексна оцінка виробничого середовища і впливу негативних факторів. І тільки на підставі цього буде вирішуватися питання, чи маєте Ви право на пенсійне забезпечення за списком номер 2. Тому ці питання не вирішуються шляхом усних консультацій, Вам треба обов’язково звернутися до відділення пенсійного фонду, з’ясувати правильно чи неправильно оформлені Ваші документи. Отже, питання в тому, чи була проведена атестація Вашого робочого місця і чи є там ті шкідливі фактори, які впливають на призначення пенсії.

Що стосується збагачувальних фабрик, то право на пенсію за списком номер 2 мають особи, якщо їхня робота пов’язана з шкідливими речовинами не нижче третього класу небезпеки. З’ясуйте це питання у себе на підприємстві.”

Це була рубрика “Юридична Консультація на Свободі”. У програмі “Демократія і Держава” щовівторка і щосереди звучать запитання наших слухачів і відповіді юриста. Наш телефон у Києві: 490-29-00.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG