Доступність посилання

ТОП новини

Більшість американців незадоволена тим, як поводиться ООН щодо іракської кризи і приймає аргументи президента Буша стосовно необхідності силою роззброїти Ірак


Більшість американців незадоволена тим, як поводиться ООН щодо іракської кризи і приймає аргументи президента Буша стосовно необхідності силою роззброїти Ірак

Нью-Йорк, 11березня, 2003 - Як показують останні соціологічні дослідження, більшість американців незадоволена тим, як поводиться ООН щодо іракської кризи і приймає аргументи президента Буша стосовно необхідності силою роззброїти Ірак, бо режим Саддама Хусейна є загрозою національній безпеці Сполучених Штатів. Наш нью-йоркський кореспондент Юрій Дулерайн повідомляє.

Сполучені Штати й Великобританія погодилися відкласти голосування в Раді Безпеки ООН за проектом резолюції щодо Іраку, бо переконалися, що документ не має шансів в обличчі опозиції з боку інших великих держав. Франція й Росія загрожують накласти вето на цю резолюцію, навіть якби її прийняли більшістю голосів. Ось що сказав Жак Ширак, французький президент: “Моя позиція така, що які б там не були обставини, Франція проголосує проти, бо ми вважаємо, що нема причини вести війну”. Отож, якщо голосування й відбудеться у четвер , то шансів на ухвалення резолюції-ультиматуму, практично, нема. Натомість Рада Безпеки проведе чергову відкриту дискусію, “пустослів”я”, за висловом Френка Барнса, редактора консервативного журналу “Уїклі Стандард”. Те, що Барнс сказав у інтерв”ю телемережі новин Фокс, повторює більшість американців. Якраз того самого дня, коли стало відомо про нову дискусію замість голосування в Раді Безпеки Нью-Йорк Таймс опублікувала результати опитування громадської думки, щойно проведеного цією газетою спільно з відділом новин телемережі Сі-Бі-Ес. Опитування показало, що 58 відсотків американців вважає, що ООН не може дати собі ради з іракською кризою. Місяць тому таких невдоволених було на 10 відсотків менше. Далі, 55 відсотків американців підтримують застосування сили як засіб роззброєння Іраку, бо вони вважають режим Саддама Хусейна, іракського правителя, загрозою мирові та національній безпеці Сполучених Штатів. На думку соціологів, це означає, що американське суспільство підтримує президента, як традиційно буває у воєнні періоди. Тим часом, Білий дім заявив, що недатність Ради Безпеки примусити Ірак роззброїтися нагадує про те, як у дев”яностих роках ООН стояла осторонь, коли масові убивства мали місце в Руанді та Косові. Нинішня байдужість ООН, на думку Білого дому, може надихнути Північну Корею та Іран на створення власних ядерних арсеналів.



Загроза вето з боку Франції і взагалі її антиамериканська, як вважають, позиція обурила деяких господарів нью-йоркських ресторанів та продовольчих крамниць. Вони закликають бойкотувати французькі продукти, демонстративно виливають край дороги дорогі французькі вина, включно з шампанським Дом Периньйон / 150 доларів пляшка/, забирають з полиць французькі сири. Останнього разу щось подібне в Нью-Йорку було понад двадцять років тому. Протестуючи проти радянської окупації Афганістану, ресторатори виливали на тротуар «Столичну» горілку, яка тоді була найпопулярнішою серед імпортованих сортів. Відтак на перше місце вийшов шведський «Абсолют», а російська «Столі» й досі задніх пасе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG