Доступність посилання

ТОП новини

Замах на життя Джинджича


Замах на життя Джинджича

Прага, 13 березня 2003 – Усі провідні західні газети у четвер відгукуються на убивство прем’єр-міністра Сербії Зорана Джинджича. На думку оглядачів, нинішнє вбивство може серйозно сповільнити процес стабілізації на Балканах та інтеграцію Сербії в майбутньому до європейських структур. Стурбованість із приводу убивства Джинджича висловлюють європейські лідери, найбільшою мірою зацікавлені в інтеграції Балкан до Європи.

Газета «Вашингтон пост» у редакційній статті називає вчорашнє вбивство Джинджича «шокуючим і жахливим». Прореформістськи і проєвропейськи налаштований прем’єр-міністр Сербії і його прихильники, за словами газети, були відомі світові не лише своїм рішенням передати Міжнародному кримінальному судові колишнього югославського диктатора Мілошевича за його воєнні злочини, а й своїми рішучими заходами у справі стабілізації економіки і вирішенням відносин Сербії із Чорногорією, а також краєм Косово, який залишається під адміністрацією ООН. Джинджич розпочав також наступ на злочинні угруповання, тісно пов’язані із колишніми військовими чинами і службою безпеки часів Мілошевича. Із останніх заходів Джинджича газета наводить його виступ у телебаченні у справі боротьби проти контрабанди наркотиків і людей через Балкани, а також його намір заарештувати звинуваченого у воєнних злочинах на Балканах колишнього сербського командира Ратка Младича. Джинджич знав, що він ризикує своїм життям, пише «Вашингтон пост», але цей борець за демократію ішов на ризик вже десятиліттями, виступивши свого часу проти комуністичного режиму в Колишній Югославії і проти націоналістичних ватажків, які прийшли на зміну цьому режимові. Тепер багато залежатиме від того, пише на закінчення газета «Вашингтон пост», чи нинішні сербські політичні діячі зможуть дати відсіч націоналістичним злочинцям і гангстерам. Якщо ні, то тяжко здобутий Сербією поступ може бути втрачений.

Коментуючи убивство Джинджича, лондонська газета «Таймс» підкреслює, що під час війни на Балканах у 90-х роках і відразу ж після неї Милошевич широко користувався послугами злочинців з метою утримати під контролем поліцію і службу безпеки. Учорашнє вбивство сербського прем’єра, як вважає газета, знову зосередило увагу на зв”язку між організованою злочинністю і політикою в Сербії, яка донині платить за старі часи вендети і репресій, за зруйновану економіку, яка призвела багатьох сербів до зубожіння і відчаю. На думку газети, після вчорашнього убивства Сербія опинилася перед серйозною небезпекою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG