Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з послом Франції в Україні Філіпом де Сюрменом


Інтерв’ю з послом Франції в Україні Філіпом де Сюрменом

Київ, 13 березня 2003 - Сьогодні ми знову поговоримо про створення газового консорцiуму. Голова правлiння “НАК Нафтогаз” України Юрiй Бойко, перебуваючи в Луцьку, сказав, що переговори щодо залучення до консорціуму інших учасників, зокрема, Німеччини, розпочнуться тільки після того, як буде підготовлений бізнес-план консорціуму. Як відомо, за рішенням Кабінету Міністрів України та уряду Росії, бізнес-план консорціуму має бути підготовлений до 15 квітня. Консорціум зареєстрований у Києві у формі товариства з обмеженою відповідальністю зі статутним фондом, еквівалентним 1 млн. доларів, у якому “Нафтогаз України” і “Газпром” володіють по 50%. Наш колега Тарас Марусик записав інтерв’ю з послом Франції в Україні Філіпом де Сюрменом на тему французької участі в згаданому консорціумі.

Тарас Марусик: “Пане посол! Чому Франція зацікавилася цим проектом?” Філіп де Сюрмен: “Знаєте, Франції, як і решти Західної Європи, звичайно, вельми стосується проект такого масштабу, як газовий консорціум. Транзит газу для наших країн дуже важливий, тому що вони значною мірою залежать від постачання, яке надходить з Росії. Повідомлення про створення цього консорціуму Україною, Росією та Німеччиною ми зустріли з великим зацікавленням”.



На моє запитання, чи одержав він якісь знаки від української сторони, посол Франції в Україні відповів дипломатично: “Поки що ми очікуємо більшої інформації. Ми бачимо, що цей проект перебуває в стані обговорення. Компанія “Рур-ґаз” бере участь у цьому проекті, а, як ви знаєте, компанія “Ґаз де Франс” має дуже тісні стосунки з “Рур-ґазом”. Ми схильні до участи в цьому проекті, але хочемо знати більше про переговори, які тепер ведуться”.



Я запитав також Філіпа де Сюрмена, на яких умовах Франція могла б узяти участь в консорціумі. Філіп де Сюрмен: “Поки що про це говорити передчасно, тому що деталі цього проекту ще не дуже чіткі. Ми сподіваємося одержати детальнішу інформацію про цей проект. Наше зацікавлення принципове, але на даний момент ми не можемо йти далі, доки цей проект залишається нечітким, судячи з того, що ми знаємо”.

Це був посол Франції в Україні Філіп де Сюрмен. Розмовляв з ним Тарас Марусик, РС, Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG