Доступність посилання

ТОП новини

У Чечні, в Грозному, зник без вісти координатор чеської гуманітарної організації “Людина в біді” Ібрагім Зязіков


У Чечні, в Грозному, зник без вісти координатор чеської гуманітарної організації “Людина в біді” Ібрагім Зязіков

Прага, 14 березня 2003 - Чеська гуманітарна організація “Людина в біді” допомагає мешканцям багатьох країн, які зазнали воєнного лиха. Допомагає вона і чеченцям. До останніх днів її місцевим координатором був Ібрагім Зязіков, інгуш за національністю, чоловік відомої чеської журналістки Петри Прохазкової, колишньої воєнної кореспондентки в Чечні. Нині стало відомо, що Ібрагім Зязіков більш як два тижні тому зник безвісти. Як інформувало агентство ЧТК, підозрюють, що Зязікова викрали. Не дивно, що вістка про викрадення занепокоїла чеську громадськість.

Ібрагім Зязіков зник безвісти ще двадцять шостого лютого. Проте й досі ні російські, ні чеченські правоохоронні органи не спромоглися організувати його пошуки. Пояснюють це тим, що не мають офіційної заяви про зникнення людини. Один з керівників празької штаб-квартири чеської благодійної місії «Людина в біді» – Шімон Панек – вважає це бюрократичною відмовкою. За його словами, грозненська міліція ще два тижні тому знайшла порожній автомобіль “Ніва”, який належав Зязікову, а це вже привід для того, щоб з’ясувати, де подівся його водій. Востаннє Зязікова й бачили саме за кермом “Ніви”. Відвідавши філію чеської місії в Грозному, він повертався додому – в Назрань, де базується місія, яку там очолює чех Петр Костогриз. З ним Зязіков співпрацював від квітня 2000-го року.

Костогриз, наполягаючи на версії викрадення, водночас зазначає, що це мала б бути добре підготована операція. Фізично загартований, двометровий на зріст і завжди озброєний ( як офіцер назранської поліції ), Зязіков не давав себе скривдити. Коментатори запевняють, що ніхто не вимагатиме – як воно й ведеться на Північному Кавказі – викуп, що загадкова історія має політичний присмак. Говорить оглядачка щоденника «Лідове Новіни» Петрушка Шустрова: «В тому пострадянському суспільстві організований злочин проріс так високо, що власне, вже не можливо розпізнати, хто є державний чиновник, а хто – господар тієї чи тієї місцевої мафії, чи її гілки. До того ж незабаром в Чечні референдум» - додає чеська оглядачка.

А дехто звертає увагу і на можливий особистий підтекст. Петра Прохазкова, дружина Ібрагіма Зязікова, чешка, якій московський Уряд заборонив перебувати на теренах Російської Федерації, оприлюднила нещодавно серію гостро антимосковських статей. Петрі Прохазковій могли помститися. Але хто?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG