Доступність посилання

ТОП новини

Убивство Джинджича


Убивство Джинджича

Прага, 14 березня 2003 – Західна преса продовжує коментувати убивство прем’єр-міністра Сербії Зорана Джинджича і можливий вплив цієї трагедії на дальший політичний розвиток подій на Балканах і зокрема в Сербії.

Газета «Нью-Йорк таймс» містить коментар Лаури Сілбер під промовистою назвою «Сербія втратила більше, ніж свого лідера». Автор коментаря , знавець проблем колишньої Югославії, була особисто знайома з Джинджичем і два тижні тому повернулася з Бєлграда. Убивство Джинджича автор називає трагедією для Сербії і уроком для Сполучених Штатів. Після повалення режиму Милошевича Джинджич і його політичні прихильники разом зі всіма проблемами перебрали і стару службу безпеки, створену за комуністичних часів на зразок радянської. Цю структуру автор порівнює з гідрою, яка бореться за своє виживання. Тим часом новому реформістському урядові бракувало сил усунути від влади скорумповану службу безпеки і злочинні угруповання, які стали головною перешкодою на шляху реформ. Багато із цих людей, винних в убивстві Джинджича, несуть також відповідальність за звірства проти хорватів, боснійців і косовських албанців під час громадянської війни на Балканах.

Тим часом газета «Бостон ґлоуб» у редакційній статті підкреслює, що убивство прем’єр-міністра Сербії є похмурою ілюстрацією труднощів сербів у побудові демократії і політичної культури, яка опиралася б на законності. Перший лідер, який виступив проти диктатури Слободана Милошевича й організованої злочинності, здобув собі таким чином чимало ворогів. У демократичному суспільстві, веде далі газета, він міг би зіштовхнутися зі словесними образами його опонентів, проте не став би жертвою снайпера-убивці. Попри вибори, парламентські дискусії і вільну пресу, підкреслює газета, демократичні зміни в Сербії не закінчено. Убивство Джинджича свідчить, підкреслює на закінчення газета, що здобути перемогу у виборах не досить. Сербські демократи повинні об’єднатися проти політичної злочинності і політичних злочинців.

Коментатор німецької газети «Франкфуртер Рундшау» Мартін Вінтер вважає, що країни Європейського союзу останнім часом занедбали Балкани, тому тепер вони стали перед фактом: балканські проблеми ігнорувати не слід. На думку автора, замість запропонувати конкретну політичну стратегію в період післявоєнної перебудови Балкан, лідери ЄС лише пообіцяли членство в Європейському союзі. Автор вважає, приміром, що для закінчення громадянського конфлікту у краї Косово потрібно чітко провести кордони. Крім того, слід допомогти повести боротьбу з організованою злочинністю, провести реформи, в тому числі сільськогосподарські. Для установлення стабільності й демократії слід усунути корені неспокою, закінчує автор. Іншого виходу нема.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG