Доступність посилання

ТОП новини

Саміт на Азорських островах


Саміт на Азорських островах

Прага, 17 березня, 2003 – Західні оглядачі широко коментують недільний саміт лідерів США, Великобританії та Іспанії на Азорських островах, присвячений іракській кризі. Незважаючи на позиції Франції, Німеччини й Росії, які виступають проти воєнного удару, чимало коментаторів схильні думати, що воєнна акція в Іраку – це лише справа часу.

Більшість західних газет присвячують цій темі редакційні статті. Приміром, британська газета «Дейлі телеґраф» підкреслює, що під час саміту на Азорах лідери трьох згаданих країн дали ясно зрозуміти, що 17 березня повинно стати останнім днем дипломатичних зусиль ООН у справі роззброєння Іраку. По суті ,це був ультиматум, веде далі газета, без називання конкретних імен. Іракському керівникові Саддамові Гусейну відведений один день для рішення – чи погодиться він залишити Ірак. При цьому, якщо Росія і Франція дадуть згоду на ухвалення нової резолюції, то ймовірність удару можна розглядати у межах кількох годин. Успішність цієї акції, як вважає британська газета , матиме вплив не лише на майбутнє Іраку, а й на життєздатність західного альянсу, Організації Об’єднаних Націй і всього світового порядку. Сучасна війна, за словами газети, часто є продовженням підтримання правопорядку іншими засобами. Учорашній саміт, пише на закінчення «Дейлі телеґраф», врешті розсіяв ілюзії, що ООН може бути єдиним арбітром у справі війни і миру. І не йдеться тут, як вважає газета, про однобічність рішення США, а, радше, про їхню готовність розпочати акцію на противагу дотеперішнім безплідним дискусіям.

Дещо в іншому світлі представляє проблему газета «Нью-Йорк таймс», яка вважає, що Сполучені Штати опинилися майже у цілковитій дипломатичній ізоляції у своїх намаганнях провести акцію в Іраку від імені світової спільноти, яка тим часом виступає проти. Головним аргументом воєнної акції мало би стати роззброєння Іраку, веде далі газета, але цю справу повинна вирішувати саме ООН. І цей шлях, на думку газети, лежить в інтересах і Сполучених Штатів, і Організації Об’єднаних Націй. Без достатньої підтримки у Раді безпеки ООН, як вважає «Нью-Йорк таймс», для Вашингтона найліпше було б припинити ворожий тон і погодитися на резолюцію, яка веде до роззброєння Іраку і загальної згоди. Хоча Буш оголосив 17 березня останнім днем дипломатичних зусиль, як вважає газета, його войовнича риторика свідчить, що не йшлося тут про дипломатію і що справа удару була, фактично, вирішена. При цьому газета наводить також пропозицію, а радше ультиматум Саддамові Гусейну: зректися влади і залишити країну для відвернення воєнного удару.

Варто додати також, що європейські газети, передусім французькі і німецькі, особливо критично відгукуються на ультимативні заяви учасників недільного саміту на Азорських островах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG