Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк і Рада Безпеки ООН


Нью-Йорк і Рада Безпеки ООН

Нью-Йорк, 19 березня, 2003 - У Нью-Йорку запроваджені надзвичайні заходи безпеки у зв’язку з загрозою терористичних актів. Але у штаб-квартирі ООН на Іст-Рівер – чергова сесія Ради Безпеки з обговоренням доповіді Ханса Блікса, шефа інспекційної комісії ООН для роззброєння Іраку.

Поліцейські та національні гвардійці, озброєні автоматами, нині повсюди в місті. Їх можна бачити на в’їздах до Бруклінського мосту, до автомобільного тунелю Мідтаун, перед будинком фондової біржі на Уолл-стріт, біля спортивного палацу Медісон Сквер Гарден, у Рокфеллер-Центрі. Охороняють урядові будинки, телевізійні та радіостанції, туристичні центри, бродвейські театри, школи, готелі, церкви, синагоги. На поромній переправі Статен Айленд Феррі – поліцейські із собаками, тренованими на винюхування вибухівки. Патрулі час від часу здійснюють вибіркову перевірку автомашин на вулицях, і ніхто не ображається, хоча до такого, скажемо прямо, тут не звикли. На Гудзоні та Іст-Рівер – поліцейські катери і навіть кораблі морської берегової охорони, прикордонники тобто. Зазвичай вони до Нью-Йорка не заходять, а тут – відрядили їх з Бостонського порту. Як повідомив Майкл Блумберг, мер Нью-Йорка, федеральні владці віддали наказ військовим літакам охороняти повітряний простір міста. Це на додаток до міських поліцейських гелікоптерів. Але при всьому тому Нью-Йорк залишається світовою столицею. Усюди – святкові прапори, юрби туристів, життя нормальне. Тим часом, у штаб-квартирі ООН – життя й поготів нормальне. Попри те, що з Іраку евакуювали всіх інспекторів, Рада Безпеки ООН провела чергове засідання, цього разу – для обговорення доповіді Ханса Блікса, який пропонує нову програму інспекційної діяльності для роззброєння Іраку, попри те, що ту країну, очевидно роззбрюватимуть силоміць, зусиллями американських та союзних військ. Тим не менше, міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії, Сирії та Гвінеї обговорювали програму Блікса. Колін Пауелл, державний секретар Сполучених Штатів, відмовився брати участь у засіданні. Представник держдепартаменту назвав цю сесію Ради Безпеки “дивовижною, відірваною від реальності”. Одначе, Гюнтер Плойгер, посол Німеччини в ООН, заявив, що інспекційна система далі існує і систему цю “можна було б знову використовувати, після того, що трапиться в наступні декілька днів”. Втім, сам доктор Блікс не виявляє такого оптимізму. За його словами, ані Сполучені Штати, ані союзники нічого не говорили про можливе відновлення інспекційного процесу. Він критикував США та Велику Британію за припинення діяльності інспекторів. “Мені хотілося б продовжувати”, - сказав Блікс. Він переконаний, що Ірак має зброю масового знищення, хімічну та біологічну, але не наважиться використовувати її проти американських та союзних військ. Така думка Блікса.

Вся Америка підготувалася до війни. Навіть святкову церемонію присвудження Оскарів, нагород Академії Кіномистецтва, вирішено робити менш розкішною, ніж звичайно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG