Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний інститут преси: зі свободою преси в Україні за минулий рік мало що змінилося – і, мабуть, мало що зміниться у ближчому майбутньому


Міжнародний інститут преси: зі свободою преси в Україні за минулий рік мало що змінилося – і, мабуть, мало що зміниться у ближчому майбутньому

Прага, 19 березня 2003 – Уже вдруге цього тижня Україна зазнає міжнародної критики за становище зі свободою преси. Після правозахисної організації Гьюман Райтс Воч, яка в понеділок скритикувала неофіційну державну цензуру на українському телебаченні, в середу Міжнародний інститут преси, аналізуючи свободу мас-медіа в світі за минулий рік, присвятив окремий звіт Україні , теж критичний.

На першу з доповідей від Гьюман Райтс Воч про «кричуще порушення свободи слова» адміністрацією президента України, тобто видання нею «темників», якраз у середу відповів керівник головного управління інформполітики адміністрації Сергій Васильєв. За його словами, що їх наводить агентство «Українські новини», автори доповіді не знають розвитку ситуації в українських засобах інформації. «Створюється враження, що чергові закордонні правозахисники абсолютно не в курсі розвитку цього питання в нашій мас-медійній тусовці. Доповідь Гьюман Райтс Воч не містить жодної нової думки», – мовиться в коментарі Васильєва.

А тим часом «чергові закордонні правозахисники», цього разу з Міжнародного інституту преси, стверджують, що то в Україні немає жодного нового зрушення на краще, і в той час, коли чимало колишніх комуністичних країн рухаються в бік інтеґрації з рештою Європи в НАТО чи в Європейському Союзі, в Україні поведінка її влади не дає підстав сподіватися на помітні зміни в ближчому майбутньому.

«В ім’я терору» – так названий звіт Міжнародного інституту преси про становище зі свободою слова в світі за 2002 рік. Доповідь документує дедалі численніші свідчення того, як війна з тероризмом впливає на свободу преси в усьому світі.

Таку тенденцію автори звіту зауважили і в сусідній Росії, де після захоплення заручників у Москві була спроба ухвалити закон, що реґулював би діяльність засобів інформації при висвітленні подій навколо терористичних актів.

А в Україні проблеми інші: світова війна з тероризмом, практично, нічого не змінила в і так уже поганому становищі зі свободою преси, сказав для Радіо Свобода редактор звіту Міжнародного інституту преси Дейвид Дадж:

«Я думаю, стосовно України було б справедливо сказати: правда, мабуть, у тому, що стосунки між президентом та засобами інформації не такі, щоб їх можна було розглядати в межах війни з тероризмом. Маю на увазі, що труднощі для засобів інформації почалися в Україні задовго до самої дати 11 вересня. Мені здається, що в 2002 році відбувалося просто продовження намагань придушити незалежні засоби інформації».

У доповіді згадані парламентські вибори минулого березня – які на поверхні засвідчили наявність демократії в Україні, а в глибині при цьому залишився широкосяжний політичний контроль, який ґарантує збереження нинішньої влади і усунення опозиції на узбіччя, мовиться в звіті. Для того, щоб ця система працювала, органи влади ,врешті й сам президент, зазвичай удаються до репресивних заходів.

Та це, мабуть, не найбільша проблема з журналістами в Україні, каже Дейвид Дадж із Міжнародного інституту преси:

«Можливо, найбільше занепокоєння викликає в Україні те, що влада цілковито провалила розслідування вбивств журналістів в Україні. Мені здається, що це симптоматично для всього становища в Україні – що влада переважно байдуже ставиться до вбивств журналістів і не готова зробити все, щоб знайти злочинців. Мені здається, що вбивства журналістів в Україні безкарні».

Особливо неприємний редакторові звіту Міжнародного інституту преси Дейвидові Даджеві випадок із Тетяною Ґорячевою, головним редактором газети «Бердянск Деловой»: іще наприкінці січня минулого року досі невідомий нападник вилив їй в обличчя кислоту; колеґи Тетяни Ґорячевої вважають, що напад може бути пов’язано з її фаховою діяльністю.

«У мене цей випадок викликає відразу, – каже Дадж. – Сама думка про те, що журналістці можна облити обличчя кислотою, приголомшує».

Доповідь Міжнародного інституту преси пригадує також, що в листопаді минулого року Європейський Союз / до якого, додам, на словах так прагне Україна / у своїй заяві висловив «глибоку стурбованість через погіршення становища з засобами інформації в Україні» й закликав її владу «утриматися від будь-яких дій, що дорівнювали б неправомірному впливові на журналістів і власників засобів інформації чи обмеженням фахових прав і свобод журналістів». Але перебіг подій в Україні за проаналізований минулий рік доводить авторів звіту Міжнародного інституту преси до висновку: навряд чи цей заклик вислухають у київських коридорах влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG