Доступність посилання

ТОП новини

Саміт глав-держав і урядів Європейського Союзу у Брюсселі, присвячений початку війни в Іраку


Саміт глав-держав і урядів Європейського Союзу у Брюсселі, присвячений початку війни в Іраку

Голова Європейської комісії Романо Проді зауважив, що саміт проходить у час тяжкого міжнародного становища. Переважна більшість країн членів ЄС засудила дії Сполучених Штатів Америки щодо війни в Іраку. З Брюсселя продовжує наш кореспондент Славко Волинський.

Саміт розпочав прем’єр – міністр Греції, яка нині головує в ЄС Костас Симітис. Він різко критикував США у зв’язку з початком війни проти Іраку. Зокрема він сказав:” Ми глибоко стурбовані початком війни в Іраку, але сподіваємося, що ця війна не буде тривалою і покладаємо надії, що вона закінчиться з невеликою кількістю жертв. Виступ грецького прем’єра продовжив міністр закордонних справ Греції Георгіо Папандреу, який зазначив, що країни- члени ЄС :Великобританія, Італія та Іспанія, підтримуючи США у війні з Іраком, призвели до глибокого розколу в Європейському Союзі. Уряд Фінляндії заявив, що фінський народ обурений тим, що Сполучені Штати Америки застосували військову силу без дозволу Ради Безпеки ООН. На думку Фінляндії, Організація Об”єднаних Націй повинна продовжувати відігравати головну роль у вирішенні міжнародних конфліктів. Подібну позицію висловила Бельгія і заявила, що й надалі координуватиме свої дії з Німеччиною і Францією. Німеччина та Франція були і є головними противниками війни в Іраку. Проте в офіційній заяві бельгійського уряду з’явився новий елемент. А саме, цитую: “ Бельгія висловлює жаль, що Саддам Гуссейн не порахувався з пріоритетами свого народу й не виїхав з країни. У зв’язку з цим іракський народ опинився між молотом і ковадлом”. Голова Європейської Комісії Романо Проді, який також засудив поведінку Вашингтона, звернув увагу на те, що чужа сила не повинна створювати труднощів для Європейського Союзу. При цьому Романо Проді наголосив , що війна в Іраку яскраво продемонструвала, наскільки важливими є формування спільної зовнішньої політики ЄС , політики оборони і створення власних збройних сил. Новина полягає в тому, що так гучно про цю проблему лише тепер почала говорити Європейська Комісія.До нині ж вона дещо осторонь стояла від цих пріоритетів і поклала цю місію на Верховного представника ЄС Хав’єра Солану.

Відтак учасники саміту перейшли до дискусій щодо надання гуманітарної допомоги жителям Іраку. Найбільш активною у обговоренні цього питання була Європейська Комісія . Проте розміри цієї допомоги ще не відомі, це залежить від багатьох факторів . В інтерв’ю для Радіо Свобода помічник Голови Єврокомісії Ріо Кемпенін зазначив: “ Наразі нам не відомо, якими саме будуть збитки від цієї війни, скільки постраждає цивільного населення , яка кількість населення буде мати гостру потребу в харчах, але ми сподіваємось, що війна завершиться дуже швидко і Єврокомісія зможе визначити розміри свого внеску в міжнародні акції гуманітарної допомоги Іракові”.

Тим часом у штаб-квартирі НАТО відбулась екстраординарна ранкова сесія Військового комітету НАТО. Речник альянсу Майк Леті заявив журналістам таке: “ По- при те, що США, Британія та Іспанія розпочали військові дії проти Іраку, НАТО не має прямого стосунку до цієї війни”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG