Доступність посилання

ТОП новини

Польські солдати воюють в Іраку


Польські солдати воюють в Іраку

До загострення внутріполітичних стосунків у Польщі несподівано спричинився держ-секретар оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд, котрий перед телекамерами Сі-еН-еН похвалив польських солдатів за мужність, проявлену у боях в Іраку. На додаток до цього, інформаційне агентство Рейтер розповсюдило в пресі фотографію, на котрій польські та американські “спецназівці” позують на фоні портрета Гуссейна в одному із іракських населених пунктів. Після всього цього і міністрові оборони Польщі Єжи Шмайдзинському нічого не залишалося, як похвалити польських солдатів, а заодно й визнати, що вони беруть безпосередню участь у бойових діях:

Говорить Єжи Шмайдзинський: Ми дуже задоволені, що завдання, які поставлені перед “ГРОМом”, він виконує відмінно, професійно і що немає втрат.

Кор.: Однак, ця заява міністра була ,швидше, спробою, як кажуть, зберегти добру міну при поганій грі. Адже оприлюднений факт участі польських солдатів у бойових діях викликав чергову хвилю обурення парламентської опозиції. Представники опозиції відразу після ухвалення президентом Квасневським та прем”єром Міллером рішення про відправку в зону конфлікту польського військового контингенту звинуватили керівників держави у порушенні конституції. Згідно із польською конституцією тільки парламент має право висилати армію на війну. Захищаючи своє рішення, лідери Польщі пояснювали, що вислали польських солдат не на війну, а тільки в район конфлікту, де ті мали б прикривати тил американців, але не брати безпосередньої участі у бойових діях. Тепер же, коли не зовсім цільове використання польських солдатів стало фактом, опозиція знову перейшла в наступ на внутріполітичному фронт, перш за все, проти президента і прем”єра. Вже у понеділок секретар парламентської фракції Ліги Польських Родин Зиґмунт Вжодак заявив, що “...президент і прем”єр порушили конституцію. Висилаючи війська на війну проти Іраку, - заявив Зиґмунт Вжодак, - президент і прем”єр де-факто оголосили Іракові війну. Раніше чи пізніше це рішення оцінить Державний Трибунал”. Однак, самим президентові і прем”єр-міністрові Польщі покищо куди страшнішим від майбутнього трибуналу, є осуд польського суспільства вже сьогодні. Згідно з найновішими опитуваннями громадської думки, аж 70 відсотків поляків є противниками участі польських солдат у війні з Іраком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG