Доступність посилання

ТОП новини

Експерти очікують близько півмільйона біженців з Іраку, поки повідомляють про 14


Експерти очікують близько півмільйона біженців з Іраку, поки повідомляють про 14

Прага, 25 березня – Перший тиждень воєнних дій в Іраку, всупереч очікуванням, не призвів до великої кількості біженців. Ба більше, деякі іракці, що працювали у сусідніх країнах, нині повертаються на батьківщину з патріотичних почуттів. Проте міжнародні організації попереджають, що війна лише розпочалась, і міжнародна спільнота несе відповідальність за захист біженців. Тему продовжує Марія Щур.

Про першу групу іракських біженців було офіційно повідомлено у понеділок. Ïх було 14, і прибули вони до Сирії. Дещо заможніші іракці також втікають до Сирії, проте вони не звертаються по допомогу, а тому і не реєструються як біженці. Напередодні війни головне агентство ООН у справах біженців передбачало, що Ірак може покинути до 600 тисяч біженців. До проблеми біженців з Іраку у зв’язку із війною у світі готувались : міжнародні організації збирали гроші та намагалися облаштувати табори для втікачів, а сусідні з Іраком країни, незважаючи на заяви про арабську солідарність заздалегідь закривали кордони.

Першими були Іран та Кувейт. А Туреччина взагалі на проблему біженців вирішила відповісти розташуванням війська на кордоні. Тільки Йорданія та Сирія під тиском міжнародної спільноти погодилися прийняти іракських біженців.

«Тисячі людей покинули атаковані міста, однак більшість людей воліють залишатися недалеко від своїх осель», - говорить представник ООН в Аммані Петер Кесслер. На думку деяких оглядачів, деякі іракці просто не можуть вибратися із країни, бо режим Саддама Гуссейна закрив ледь не всі бензоколонки, і в країні, повній нафти, непросто знайти бензин. В основному, з Іраку тепер намагаються забратися громадяни третіх країн, суданці, єгиптяни, марокканці.

Несподівано для оглядачів було те, що багато іракців, які працювали у сусідніх країнах, після початку війни вирішили повернутися на батьківщину. Як повідомляють західні кореспонденти в Сирії та Йорданії, невеликий, але сталий потік людей спостерігається у бік Іраку, а не з нього.

Проте міжнародні організації попереджають, що це лише початок конфлікту. Речник верховного комісара ООН у справах біженців Кріс Яновський заявив сьогодні, що за повідомленнями, 21 тисяча іракців перемістилася до іракського міста на кордоні з Іраном.

Дещо несподівано було побачити у списку країн, що намагаються запобігти потоку іракських біженців, і Україну. В усякому разі, про це йдеться в указі президента України від 18 березня, де йдеться про небажаність проникнення до України біженців із регіону Перської Затоки та Близького Сходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG