Доступність посилання

ТОП новини

ООН – гуманітарна допомога цивільному населенню Іраку


ООН – гуманітарна допомога цивільному населенню Іраку

Прага, 26 березня 2003 – Гуманітарні агентства ООН, зокрема Світова харчова програма, Світова організація здоров’я, Верховний комісар ООН у справах біженців докладають максимальних зусиль, щоб відвернути гуманітарну кризу в Іраку. На території Іраку розгортають доброчинну діяльність працівники Червоного хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій. Наданням гуманітарної допомоги іракському населенню зайнялися також Сполучені Штати і Великобританія.

Фахівці ООН підкреслюють, що цивільне населення Іраку нині потребує особливої уваги й опіки. Після двох попередніх воєн - тривалої війни з Іраном і пізнішої війни у Перській затоці 90-го року,- а також після 12-ти років економічних санкцій найбільшою мірою постраждало саме цивільне населення. Більшість коштів, виручених у рамках програми ООН «нафта за харчі», багдадський режим привласнював, спрямовуючи їх на дальшу розбудову армії і на озброєння. Тим часом, аж 60 відсотків населення країни частково або цілковито залежало від програми «нафта за харчі». За оцінками дитячої організації ООН ЮНІСЕФ, мільйон іракських дітей віком до 5-ти років постійно недоїдають. Половина вагітних жінок в Іраку страждають від анемії у зв’язку з нестачею білків і заліза в організмі. Нинішня воєнна акція і перебої в постачанні харчів, за словами фахівців ООН, можуть лише погіршити становище.

Керівництво ООН скаржиться, що із 123 мільйонів доларів, які організація запросила у грудні для підготовки гуманітарної допомогу іракському населенню на випадок війни, надійшло лише 45 мільйонів. Під час вівторкової розмови із радницею президента США з питань національної безпеки Кондолізою Райс Генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив, що до відновлення праці ООН в Іраку надання гуманітарної допомоги цивільному населенню повинні взяти на себе Сполучені Штати, особливо на теренах, які вже є під контролем американських і британських військ.

Адміністрація США і Великобританія у вівторок підтвердили свою готовність надати іракському населенню достатню гуманітарну допомогу. На визволених територіях на півдні Іраку силами військовослужбовців уже розпочато допомогові акції і надання медичної допомоги. У середу із Кувейту до іракського портового міста Умм-Касра вийшла перша автоколона з харчами і ліками. Найближчими днями до Іраку вирушать дальші автоколони. У четвер або п’ятницю до Умм-Касра прибуде британське судно, на борту якого 230 тонн харчів, ліків і предметів першої необхідності.

Гуманітарні агентства ООН, зокрема Верховний комісар у справах біженців приготувалися до надання допомоги біженцям з Іраку до сусідніх країн, зокрема Йорданії. За словами гуманітарних працівників ООН, вони готові прийняти до двох мільйонів біженців протягом першого місяця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG