Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Воєнна акція в Іраку


Огляд західної преси: Воєнна акція в Іраку

Прага, 26 березня 2003 – У центі уваги західної преси залишається воєнна акція в Іраку. Оглядачі продовжують аналізувати військові, політичні і правові аспекти цієї війни, а також перспективи швидкого усунення від влади режиму Саддама Гуссейна.

Газета «Нью-Йорк таймс» містить коментар свого оглядача Ніколаса Крістофа, знавця Близького сходу й зокрема Іраку. Коментар передруковує газета «Інтернешанел геральд трібюн». Крістоф порушує передбачення адміністрації США, згідно з якими іракці мали б радо привітати коаліційні сили, які визволять їх від режиму Саддама Гуссейна. Якби так сталося, веде далі автор, то це розвіяло б антагонізми між Америкою, Європою й арабським світом. Проте поки що, за незначними винятками, іракці не виявляють особливого ентузіазму із приходом американських і британських військ. Як вважає автор, вони ,радше, готові стати зі зброєю в руках проти будь-якого окупанта. Сполучені Штати і союзники,які мають достатні збройні сили, щоб здобути перемогу без огляду на громадську думку іракського населення, проте за цих умов, пише на закінчення автор, вони не зможуть утриматися в Іраку тривалий час.

Газета «Чікаґо трібюн» містить коментар Джеймса Гарольда з філософського факультету із Маунт Гоулиоук коледжу, який порушує правовий аспект воєнної акції в Іраку. За словами автора, війну часто оцінюють на підставі правильних розрахунків, збалансованого ризику і дальших вигод. Проте тут упущена надзвичайно важлива річ, підкреслює автор,-принцип законності. Після другої світової війни Захід взяв на себе провідну роль в установленні законності у світі. Головний принцип законності був визначений у хартії ООН: суперечки між країнами у жодному випадку не можуть бути вирішувані за допомогою військової сили, за винятком лише самооборони. Сполучені Штати, веде далі автор, порушили цей принцип, поставивши під загрозу мир і співпрацю між народами. Використовуючи війну у ролі іншої законної стратегії для вирішення конфлікту, пише на закінчення автор, ми підриваємо принцип законності і ми відхиляємося від моральних принципів, на яких законність базується. І цю втрату, за словами автора, обрахувати неможливо, вона стоїть поза будь- якою ціною.

Варто навести іще один коментар на цю тему. Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» пише про дві війни в Іраку – військову і політичну. Так, іракський лідер Саддам Гуссейн, не маючи достатнього військового потенціалу, веде політичну війну. Його шанс вижити полягає у тиску на Вашингтон і Лондон, за допомогою перебільшень числа жертв серед цивільного населення і намагань виграти політичну боротьбу. Ця стратегія залежить також від наявності або відсутності в Іраку зброї масового знищення. Поки що Саддам не застосував цієї зброї, у приховуванні якої його звинувачують США і Великобританія. Якби він її використав, підтвердив би підозріння США і таким чином узаконив би воєнний удар. Хоча, як зауважує на закінчення німецька газета, це ще не значить, що багдадський режим не володіє зброєю масового знищення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG