Доступність посилання

ТОП новини

"Оскар" - хоч нетиповий, та все ж...


"Оскар" - хоч нетиповий, та все ж...

Прага, 24 березня 2003 року.

Незважаючи на чутки про скасування чи перенесення 75-ї церемонії вручення премії американської кіноакадемії "Оскар", і незважаючи на те, що багато кінозірок бойкотували її, все ж церемонія відбулася. Вночі з неділі на понеділок о 3:30 за київським часом пролунали перші акорди музики. У цей час тисячі противників війни демонстрували свій протест на площі перед Кодак палацом. Вони вигукували: "Поверніть американських солдатів додому!".

Зірки цього року були одягнуті стриманіше і деякі з них, незважаючи на сувору заборону антивоєнних виступів, все ж дозволили собі декотрі аксесуари – на вияв протесту. Скажімо, на парадних сукнях Меріл Стріп і Сюзен Сарандон, та на лацканах смокінгів Річарда Ґіра, Майкла Дагласа, іспанця Альмодовара та інших були начіплені антивоєнні значки. А акторки Ніколь Кідман, Сальма Гаєк та інші, проходячи повз натовп фанів, показували два пальці – символ миру.

Не обійшлося без антивоєнних виступів і в залі вручення нагород. Режисер Майкл Мур, який отримав Оскара за найкращий документальний фільм, сказав: "Ми - документалісти - любимо невигадані історії, хоча живемо у вигаданий час, при вигаданому президенті, який вигадує вигадані приводи для війни. Пане Буше, встидайтеся! Проти Вас – усі!"

Виступ Мура організатори церемонії перервали галасною музикою, але колеги-митці підтримали оплесками і вигуками.

А 29-тилітній актор Адріян Броуді, отримуючи Оскара за кращу чоловічу роль у фільмі Романа Полянського "Піаніст" – свого першого Оскара – теж не стримався і зізнався, що почуває себе цієї ночі сумно: "Я відчуваю велику гіркоту, бо отримую нагороду в такий дивний і жорстокий час Може ви вірите, що там угорі є Бог, а може Аллах, який дивиться на нас. Помолімося за мирне і швидке вирішення конфлікту".

Ніколь Кідман – тепер вже володарка Оскара за кращу жіночу роль у фільмі "Години", де вона зіграла британську письменницю Вірджинію Вульф – від самого початку не хотіла йти на церемонію, але все ж, наважилася. Про це вона розповіла, отримуючи нагороду: «Чому я все ж прийшла? Бо мистецтво відіграє дуже важливу роль і в такий тривожний час, коли весь світ бурлить".

Але полишімо буремний світ.

Оскар – це свято. Оскар – це урочистість, радість, здивування, сюрпризи, щасливі вигуки.

Роман Полянський отримав цю премію за кращу режисуру, за фільм "Піаніст". Сам режисер на церемонії не був присутній, оскільки не може приїхати до Америки – там проти нього триває давня судова справа за розтління неповнолітньої. Найкращим іноземним фільмом визнали стрічку німецької режисерки Карлін Лінк "Ніде в Африці".

А кращим фільмом року і водночас стрічкою, яка отримала найбільшу кількість нагород – аж 6 – став фільм. "Чікаго!" – вигукнули вкупі батько і син Дагласи – Кірк і Майкл Даглас. Вигукнули, бо ж за той самий фільм – за кращу жіночу епізодичну роль – отримала Оскара дружина й невістка цих двох голлівудських зірок – Кетрін Зета Джонс. Якраз вона й заспівала одну з пісень мюзиклу Чікаго – разом з Квін Латіфою.

Кращою ж піснею до фільму була визнана пісня з фільму "Восьма миля", яку написав і виконав репер Емінем. "Loose Yourself".

Напередодні церемонії "Оскара" пройшов інший фестиваль – під назвою "Малина". Про все найгірше, що було минулого року в кінематографі. Усі найгірші призи отримала Мадонна – за найгірший фільм, найгіршу акторську роботу у стрічці її чоловіка Гая Річі "Свепт Евей" і навіть за найгіршу другорядну роль – у фільмі "Умри якогось іншого дня" (із серії про Джеймса Бонда).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG