Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини Гергард Шредер в інтерв’ю газеті “Цайт” заявив, що німецька армія повинна мати краще фінансування


Канцлер Німеччини Гергард Шредер в інтерв’ю газеті “Цайт” заявив, що німецька армія повинна мати краще фінансування

Берлін, 27 березня 2003 – Окрім Росії, серед тих, хто виступав проти нинішньої війни в Іраку була Німеччина. А вже нині німецьке керівництво зробило для себе деякі висновки з воєнних дій у Перській затоці. Бундесвер має бути готовий до виконання нових завдань, і якщо для цього не вистачає фінансових засобів, то слід подумати про їх збільшення. Такі слова канцлера Німеччини Ґергарда Шредера військові сприйняли як справжній бальзам для душі. Адже вони вже давно скаржаться, що через недостатнє фінансування потерпає дієздатність армії. Річ в тому, що Німеччина бере дедалі активнішу участь у міжнародних миротворчих місіях. Вже понад 9 тисяч військовослужбовців Бундесверу перебувають за межами країни, внаслідок чого німецька армія опинилася на межі своїх можливостей.

Без додаткового фінансування армія не витримає нового навантаження, зазначив міністр оборони Німеччини Петер Штрук, відповідаючи на запитання журналістів про можливу участь бундесверу у відбудові Іраку після війни. На думку німецького міністра, тут допомога повинна надходити в першу чергу з тих країн, які зараз ведуть війну. Щоправда, канцлер Німеччини відразу поквапився дещо відкоригувати слова свого міністра. Таку заяву не можна розглядати як однозначну відмову від участі бундесверу в новій миротворчій місії, сказав Шредер. Отже, якщо Німеччина планує й надалі відряджати своїх солдатів для підтримки миру в кризових регіонах, то уряду доведеться збільшити військовий бюджет.

Проти виділення додаткових грошей для армії виступив міністр довкілля Німеччини, представник партії “Союз 90/Зелені” Юрген Тріттін. Він переконаний, що ефективніше та дешевше буде продовжити реформу Бундесверу та перетворити його на армію добровольців. Натомість Спілка службовців Бундесверу привітала наміри Шредера щодо розширення фінансування армії. Представники спілки наголошують, що через брак коштів участь у міжнародних миротворчих місіях негативно віддзеркалюється й на обороноздатності військових підрозділів, які залишаються вдома. Адже велика частина сучасного військового знаряддя та висококваліфіковані фахівці перебувають за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG