Доступність посилання

ТОП новини

Монголія готова підтримати Україну на шляху до СОТ


Монголія готова підтримати Україну на шляху до СОТ

Прага, 31 березня, 2003 – Монголія може надати Україні допомогу на шляху до Світової Організації Торгівлі. Саме цим експерти пояснюють необхідність триденного візиту українського президента Леоніда Кучми до цієї країни. Візит розпочався вчора, і монгольські лідери уже заявили про підтримку бажання України вступити до світового торговельного клубу, що його Київ проголосив своїм головним зовнішньополітичним пріоритетом. Тему продовжує Марія Щур.

У Монголії, країні вдвічі більшій, ніж Україна за територією, проживає стільки ж населення, скільки в одному Києві. Різкий континентальний клімат та бідність населення роблять Монголію непривабливою для інвесторів, але для України ця держава виявилась важливою, бо вона є однією з країн, які мають торговельні претензії до України та ускладнюють її вступ до Світової Організації Торгівлі.

Усунути ці претензії, на думку західних оглядачів, було б основним завданням президента Леоніда Кучми в Улан-Баторі. Під час переговорів президент Монголії Нацагійн Багабанді зазначив, що Монголія підтримує бажання України вступити до СОТ. Про це ж ідеться і у спільній заяві двох президентів.

За повідомленням агентства Інтерфакс, торгівля між Україною і Монголією складає річно лише близько 11 мільйонів доларів. За словами монгольського президента, Улан-Батор зацікавлений у співпраці з Україною у галузі гірничої промисловості, металургії, сільського господарства та дорожнього будівництва. Український президент наголосив, що Україна хотіла б взяти участь у проектах спільної розробки фосфоритових та вугільних родовищ, а також у видобутку золота. Сторони домовилися про розширення торгівлі, а також про активнішу участь у міжнародному проекті «Шовковий Шлях». Також президенти вирішили розглянути питання запровадження вільної торгівлі між двома державами.

Серед документів, підписаних в Улан-Баторі, особливе місце посідає угода про співробітництво у сфері оборони. Як повідомляє монгольська англомовна газета UB Post, монгольський президент особливо наголосив на співпраці у військовій сфері. До початку 1990-х років Монголія ,практично, повністю покладалася на держави радянського блоку, і в країні залишилась радянська військова техніка.

З кінцем холодної війни та відходом радянського війська з монголо-китайського кордону, Монголія стала розвивати прагматичнішу зовнішню політику, що базується на економічній вигоді, а не ідеологічній доктрині. Збалансувавши стосунки з Китаєм і Росією, Монголія також збудувала нові відносини з Японією та Південною Кореєю, які є головними азійськими донорами країни. Як член деяких регіональних форумів, Монголія пообіцяла сприяти активізації стосунків України з азійськими державами. Натомість український президент заявив, що його країна сприятиме співпраці Монголії з членами Європейського Союзу.

Монголія також зацікавлена в навчанні своїх студентів в Україні. Цього також стосувалася одна із підписаних угод. Нині, за даними монгольської преси, в Україні здобувають освіту 300 студентів з Монголії, і близько 700 українців працює у цій країні. Президент Кучма перебуватиме в Монголії до вівторка, коли він продовжить своє азійське турне відвіданням Китаю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG