Доступність посилання

ТОП новини

Звіт держдепартаменту США про права людини


Звіт держдепартаменту США про права людини

Прага, 1 квітня 2003 – У понеділок держдепартамент США оприлюднив щорічний звіт про становище прав людини у різних країнах світу протягом 2002-го року. Серед порушників прав людини іракський режим, а також низка країн – союзників США в антитерористичній коаліції. Держдепартамент США констатує серйозні порушення в Росії, Білорусі й Україні.

До країн, де є найгірша ситуація з правами людини, держдепартамент США відносить Ірак з режимом Саддама Гуссейна.Він, крім грубих порушень прав власних громадян, створює загрозу мирові і стабільності в міжнародному масштабі. За словами президента США Буша, порушення прав людини в Іраку стали однією із причин воєнної акції. Етнічні і релігійні меншості зазнають репресій, служба безпеки застосовує тортури до представників опозиції або вбиває їх. У звіті держдепартаменту США фігурують також дві курдські політичні партії на півночі Іраку, які допускаються грубих порушень прав людини, хоча, як сказано в цьому документі, останнім часом обидві партії намагаються установити демократичні принципи діяльності. Автори звіту гостро критикують також Туреччину, яка є одним із ключових членів НАТО і на території якої Пентагон намагається розмістити свої військові сили для операції в Іраку. Туреччина і далі застосовує жорстокі репресії і тортури ,переважно до представників лівих партій та ісламських фундаменталістів. Першим із порушників прав людини серед країн колишнього СРСР фігурує Узбекистан, до речі, головний союзник США в операції в Афганістані. Голосування під час референдуму у січні минулого року, як мовиться у звіті держдепартаменту, не були вільними й чесними. Керівництво Карімова допускається побиття і тортур узбецьких громадян. Далі варто сказати коротко про Росію з порушеннями прав людини в Чечні. Російські війська продовжують репресії проти чеченського цивільного населення: безпідставні затримання й арешти на невизначений час, побиття і й інші види знущань. Звіт критикує також чеченський рух опору, який у відплатних акціях допускається жорстоких розправ над російськими військовослужбовцями і над представниками чеченської адміністрації, які співпрацюють з російським командуванням. У документі сказано також про випадки викрадень людей чеченськими сепаратистами.

Тим часом білоруські власті і далі обмежують своїх громадян у свободі слова і зборів, не дають можливості переобирати органи влади, залякують або кидають до в’язниць журналістів, які зважуються критикувати режим.

І на закінчення варто коротко навести закиди проти України, де в’язничні власті допускаються побиття в’язнів, а місцеві власті залякують журналістів. Судова система, згідно зі звітом, скорумпована і перебуває на послугах керівництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG