Доступність посилання

ТОП новини

Воєнна акція в Іраку


Воєнна акція в Іраку

Прага, 1 квітня 2003 – Серед інших тем, пов’язаних з воєнною акцією США в Іраку, західні оглядачі порушують зокрема останню заяву міністра оборони США Рамсфельда, в якій він звинувачує Сирію в наданні військової допомоги іракському режимові і погрожує серйозними наслідками. Коментатори аналізують також можливості поширення воєнного конфлікту на сусідні арабські країни.

Британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті цитує міністра оборони США, який звинувачує Сирію у поставках іракській армії військового устаткування, що Рамсфельд називає «ворожим актом» супроти Сполучених Штатів. Він перестерігає Дамаск, як зрештою й Тегеран, щоб вони зважали на свою позицію в конфлікті. Коментуючи цю заяву, «Файненшл таймс» підкреслює, що від часу терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні Сирія не підтримує багдадський режим, хоча і виступає проти воєнної акції в Іраку. Тегеран, за словами газети, теж мав би бути заклопотаний у зв’язку з пересторогою.1991 року Іран допомагав організувати повстання шиїтів проти багдадського режиму, що нині американське командування бажало би повторити. Можливо, як припускає «Файненшл таймс», Рамсфельд висловлює позицію деяких представників адміністрації США, які бажали б розширити «вісь зла», включивши до неї Сирію і деякі інші країни. Але, як перестерігає газета, намагання розширити конфлікт на інші країни Близького сходу наражає на небезпеку цілий регіон.

Тим часом коментатор іншої британської газети «Ґардіян» Дилип Гіроу гостро критикує адміністрацію Буша, яка, починаючи війну, повірила іракським втікачам, що запевняли у загальній підтримці коаліційних сил з боку шиїтського населення на півдні Іраку. Автор вважає, що прорахунок полягає в нерозумінні мотивів іракців, які розглядають воєнну акцію, як агресію з боку немусульман, з боку США і Великобританії – колишнього імперіалістичного поневолювача. Удар США по Іраку автор порівнює з відкриттям скриньки Пандори, тобто із ризиком дальших численних непередбачених наслідків і всяких інших лих, яким тепер тяжко буде запобігти.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті, яку передруковує «Інтернешанел геральд трібюн», пише про надзвичайні заходи командування США з метою уникнення так званих побічних втрат у воєнній акції, тобто передусім жертв серед іракського цивільного населення. Для цієї мети сформована група знавців міжнародного права, які консультують командування : чи окремі цілі для ударів не є порушенням міжнародних конвенцій. Складений список із десяти тисяч об’єктів, бомбардування яких слід уникати. Сюди входять усі лікарні, мечеті, культурні або археологічні пам’ятки, а також інші подібні будівлі. Звичайно, випадковості трапляються, веде далі «Нью-Йорк таймс», але поки що американські і британські сили заслуговують на похвалу, як висловлюється газета, за «хірургічну точність» у бомбардуваннях, що дозволяє уникати жертв серед цивільного населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG