Доступність посилання

ТОП новини

Попри ускладнення в українсько-американських відносинах справа України й її роль не зникає з-під уваги американських законодавців


Попри ускладнення в українсько-американських відносинах справа України й її роль не зникає з-під уваги американських законодавців

Вашингтон, 4 квітеня 2003 - Попри ускладнення в українсько-американських відносинах справа України та її роль не зникає з порядку денного обговорень у Конгресі США. Зараз у законодавчому органі Сполучених Штатів проходять численні обговорення бюжету на наступний рік й в цьому контексті українське пиитання виринає на слуханнях у різних комітетах палати представників та сенату. З подробицями Михайло Мигалисько з Вашингтона.

Під час обговорення законодавчого документа “Акт демократії в Білорусі” впливові представники комітету із закордонних питань заторкнули в ширшому контексті складну проблему самоізоляції білоруського лідера Лукашенки. Конгресмен із Нью-Йорка, демократ Еліот Енгел, який добре обізнаний із ситуацією в Україні ,сказав членам підкомітету у справах Європи, що на відміну від Мінська, Київ просувається в іншому напрямку:

“На жаль, Білорусь просувається на схід, а Україна прямує на захід...Створюється враження, що білоруське керівництво повертається до репресивних радянських часів”. У розмові з кореспондентом Радіо Свобода конгресмен зі штату Нью-Джерсі, республіканець Крістофер Смітг зазначив, що проводити паралелі між білоруським і українським керівниками влади недоречно:

“Ми стурбовані ситуацією у сфері прав людини в Україні. Втішає те, що у законодавчому органі України є депутати – справжні демократи та продемократичні сили. Ситуація у Мінську, в Білорусі є зовсім інакшою”. За словами конгресмена Крістофера Смітга, який є й співголовою впливової Гельсінкської комісії США, Білорусь сьогодні перебуває на такому ж етапі, як Сербія перед реформами, і, за його словами, білоруського лідера Лукашенка очікує так ж доля як сербського лідера Слободана Мілошевича.

Під час слухання у комітеті Сенату із європейських справ Чарлс Ріс - помічник державного секртаря США- запевнив американських законодавців, що серед завдань зовнішньополітичного відомства США важливе місце займають такі питання, як підтримка ринкової економіки, демократії ,приватизаційного процесу в Україні. Зрештою, під час слухання у сенаті, присвяченого питанням НАТО, деякі американські експерти говорили й про ймовірність приєднання України до Північно-Атлантичного Альянсу. Щоправда, у сучасній обстановці така поставка питання викликає певний скептицизм. На це звернув увагу, зокрема, заступник державного секретаря Сполучених Штатів Марк Гроссман, який, виступаючи на слуханні сенатського комітету із питань збройних сил, зазначив, що Сполучені Штати продовжують підтримувати розгортання партнерства НАТО й Україна, однак за його словами “на жаль, ці відносини зазнали спотикання-затримки з огляду на визнання автентичними записів, згідно з якими президент Кучма ухвалює рішення передачі до Іраку систем “Кольчуга”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG