Доступність посилання

ТОП новини

Відновлення державного контролю на аграрному ринку може зашкодити просуванню України до СОТ – канадський посол


Відновлення державного контролю на аграрному ринку може зашкодити просуванню України до СОТ – канадський посол

Прага, 8 квітня 2003 – Канада як країна, що допомагає Україні на шляху до Світової організації торгівлі, занепокоєна можливістю загальмування реформ в аграрній галузі, що могло б зашкодити вступу України до СОТ. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив посол Канади в Україні Ендрю Робінсон. Минулого тижня канадський посол висловив занепокоєння з приводу подій на українському зерновому ринку та з приводу арешту колишнього віце-прем’єра з аграрних питань Леоніда Козаченка, якого він вважає послідовним реформатором.

Канадський посол Ендрю Робінсон вважає, що дефіцит зерна в Україні не можна заперечити, але на відміну від деяких українських політиків, які закликають до відновлення державного контролю, пан посол переконаний, що Україні потрібно більше ринку в аграрному секторі, а не менше. «Одна з проблем України полягає у тому, що ринок зерна ще не працює як повноцінний. Це стосується передусім питання фінансування. Наприклад, в Україні відсутній ф’ючерсний ринок, і ми своїм проектом намагаємося виправити це. Відсутність ф’ючерсного ринку стала причиною коливання ціни та постачання зерна на ринку»,- говорить пан Робінсон.

Посол Канади відмовився коментувати суть звинувачень проти колишнього віце-прем’єра з аграрних питань Леоніда Козаченка, але зазначив: «Я знаю пана Козаченка, як людину, дуже віддану справі реформ в аграрному секторі, і він би хотів, щоб реформи просувалися швидше».

Канада – одна з найбільших країн-донорів України, і значна частина проектів технічної допомоги саме в аграрному секторі. Йдеться про проекти на загальну суму в 30 мільйонів канадських доларів, десята частина цих коштів призначена на програму розвитку українського ринку зерна. Саме тому Канада занепокоєна останніми подіями навколо зернового ринку, пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода посол Канади в Україні Ендрю Робінсон. «Оскільки ми вносимо великі внески до реформ у цій галузі, ми б хотіли переконатися, що реформи триватимуть і не буде відходу від них», - сказав пан Робінсон. Він заявив, що поки що жоден із канадських проектів у сільському господарстві не був призупинений, але Канада буде пильно стежити за подіями у цьому секторі.

На закінчення розмови пан Робінсон висловив сподівання, що Україна все ж не зверне зі шляху реформ в аграрній галузі, бо це могло б зашкодити її головному пріоритету зараз – вступу до Світової організації торгівлі. «Я переконаний, що український уряд завжди пам’ятає, що його головним пріоритетом зараз є вступ до Світової організації торгівлі, і які б заходи він не обговорював, остаточні його дії не повинні перешкоджати просуванню до СОТ».

Тим часом сьогодні у Києві представники західних компаній, яких звинувачувачують у дачі хабара колишньому віце-прем’єрові з аграрних питань Леонідові Козаченку, назвали ці звинувачення безпідставними. Представники компаній «Новартіс» та «Зенека» заявили, що передача їхніми фірмами частини акцій, якими вони володіли у фірмі «Украгробізнес», керівником якої був Козаченко, відповідала українському законодавству і була підтверджена міжнародною та українською юридичною фірмою.

Представники цих компаній мають намір звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою роз’яснень звинувачень проти них та спростувань. Вони сподіваються, що ці звинувачення не позначаться на їхній діяльності в Україні та не спричинять зменшення продажу засобів захисту рослин у цьому сезоні.

Раніше у своїй заяві Леонід Козаченко зазначив, що за його словами, «шельмування» Генеральною прокуратурою підприємницьких структур може призвести до серйозних проблем фінансово-кредитного забезпечення фермерів у переддень весняно-польових робіт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG