Доступність посилання

ТОП новини

Постсаддамівський Ірак – політичні ускладнення між США ООН та ЄС щодо заходів відбудови


Постсаддамівський Ірак – політичні ускладнення між США ООН та ЄС щодо заходів відбудови

Вашингтон, 11 квітня, 2003 - Коаліційні сили, очолювані Сполученимим Штатами Америки, практично, завершили операції, які можна б вважати суто воєнними. Бойові операції зосереджені лише довкола Тікріта – рідного міста Саддама Гуссейна, його сімейного клану та численних представників його режиму й спецгвардії. З огляду на вакуум влади та відсутність служб безпеки на більшості іракської території, як зазначають експерти, першочерговими на порядку денному стоять невідкладні питання формування системи управління країною та гуманітарної допомоги.

Адміністрація Сполучених Штатів готова надати в цьому контексті “життєво важливу роль” агенціям Організації Об”єднаних Націй, проте не погоджується із тим, щоб міжнародні інституції взяли керівну роль у цьому процесі.

Заступник міністра оборони Сполучених Штатів Пол Вулфовиц під час слухань у сенаті Конгресу США заявив, що роль ООН у відбудові післявоєнного Іраку буде визначена США й коаліційними силами у співпраці із іракським народом. Зрештою, як зазначають американські представники, слід визначити точно про що йдеться під поняттям відбудови. Адже операції збройних сил були проведені із максимально можливою точністю проти сил та об”єктів Саддама Гуссейна. Базова інфраструктура залишилася на місті, підірвали усього два мости, уцілілі летовища, не зазнала знищення електроенергетична система ,як і найважливіша економічна галузь – нафтова промисловість Іраку. Отож, згідно з американськими офіційними особами зараз невідкладною проблемою є поновлення правопорядку й надання гуманітарної допомоги ,в тому числі, водопостачання та медикаментів.

Вулфовиц

“Ми вітаємо підтримку агенцій ООН та неурядових організацій, які надають негайну гуманітарну допомогу народові Іраку. Подальша роль ООН буде визначена самим іракським народом, членами коаліції, генеральним секретарем ООН та іншими членами ООН.”

Мигалисько

Відповідаючи на запитання сенатора Роберта Бирда, який відкрито виступав проти застосування сили та політики президента Буша , чому існує така відчуженість адміністрації стосовно визначення більшої ролі для ООН, заступник міністра оборони США Пол Вулфовиц відповів, що представники американського уряду продовжують обговорювати з ООН, яку роль вона відіграватиме, проте не передбачається, щоб цей міжнародний форум брав пряму участь у формуванні нової влади в Іраку. За словами Вулфовица адміністрація США бажає, щоб “іракський народ взяв у власні руки якомога скоріше владу у країні”. Досвід ООН у цьому контексті не є найкращим, адже вісім років після Дейтонських домовленостей щодо врегулювання на Балканах ООН і досі керує Боснією , нагадав Вулфовиц. Він також висловив сподівання, що Франція, Німеччина та Росія частково або вповні відмовляться від отримання боргів, наданих режиму Саддама Гуссейна, щоб полегшити тягар іракському народові та новій владі Іраку. Згідно з оцінками експертів, йдеться про багатомільярдні кредити, які за словами Вулфовица, Саддам Гуссейн використав на побудову палаців, закупівлю зброї та розбудову репресивної системи.

Адміністрація США не виключає також можливості, що у процесі післявоєнної стабілізації в Іраку візьме участь НАТО, що уже було темою минулотижневих переговорів державного секретаря Коліна Пауелла в Брюселлі. Наразі немає подробиць щодо участі північно-атлантичного альянсу у процесі відбудови Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG