Доступність посилання

ТОП новини

На 5-ому міжнародному фестивалі документальних фільмів з прав людини, що відкрився у Празі, українських стрічок немає, однак тема заробітчан з України – одна з головних


На 5-ому міжнародному фестивалі документальних фільмів з прав людини, що відкрився у Празі, українських стрічок немає, однак тема заробітчан з України – одна з головних

Прага, 9 квітня - ’’Один світ’’ – так називається міжнародний фестиваль документальних фільмів з прав людини у світі, який сьогодні відкрився у Празі. Ініціатором проведення фестивалів є відома чеська правозахисна організація ’’Людина в біді’’. Цього року головною темою кінодокументалістики є іноземці на заробітках, яка торкається, за різними даними, від двох до чотирьох мільйонів громадян України.

Курди і чеченці на роботах у Німеччині, білоруси - в Польщі та Росії, алжирці й турки у Франції, чи українці повсюди на Землі – в Чехії, Іспанії, Португалії, Італії, США. Таким Вавилоном постає сьогодні світ в очах фахівців - демографів, соціологів, політиків. Саме про мігрантів, про тих, хто заробляє на хліб на чужині розповідає цьогорічний фестиваль. 165 документальних фільмів з понад 25 країн звертають увагу на потребу дотримання прав людини у переважно багатших країнах. Йдеться про торгівлю жінками, незаконні перетини кордону, расову, статеву чи релігійну дискримінацію, правову й соціальну беззахисність заробітчан на чужині. Серед документальних фільмів стрічок українських документалістів немає, однак тема українських робітників у Чехії не залишилась поза увагою. Як живеться чи, точніше, працюється іноземцям, передусім українцям, у Чеській Республіці? Цій темі присвячене ціла сторінка ’’Літерарніх новін’’ і окрема стаття в празькому щоденнику ’’Млада Фронта Днес’’, які вийшли спеціально до фестивалю. Ці матеріали, на відміну від більшості, переважно критичних інформацій про українців у Чехії в місцевих мас-медіа, містять спробу аналізу ситуації, розкривають причини складного діалогу між чеською більшістю, з одного боку, та українськими заробітчанами – з іншого. Чому впродовж багатьох років чеські газети, телебачення витворюють переважно негативний образ робітника з України, чому є ’’немодним’’ стати на захист соціально безправного робітника на будові ? Ось як на це запитання відповіла Карла Штєпакова - головний координатор програми ’’Мігранти’’ 5-ого міжнародного фестивалю документальних фільмів у Празі:

“Гадаю, в останній час у пресі почали частіше появлятися матеріали, які хоча б якоюсь мірою борються з таким негативним ставленням. В них є об’єктивність і глибший погляд. Так що за останні півроку ця проблема, на мою думку, трохи покращилась. Звичайно, я маю на увазі серйозні тижневики, а не щоденну пресу. Бачу тут 2 причини. По-перше, є певна лінь з боку журналістів занурюватись глибше до проблеми, це значить, іти прямо на об’єкти, де українці працюють, шукати з ними прямих контактів. І друге: українська громада в Чехії доволі закрита. Туди досить тяжко потрапити. Хоча, звичайно, більшість українців у нас працює за малі гроші, вони живуть у поганих умовах, а статей на цю тему - мінімум.

Звичайно, фільми не можуть змінити світ. Але можуть багатьом у Чехії й поза нею відкрити очі на проблеми життя і праці іноземних робітників у чужому середовищі. Один день празького фестивалю документальних фільмів з прав людини буде повністю присвячений проблемам міграції, зокрема, заробітчанам з України, яких у Чеській Республіці найбільше”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG