Доступність посилання

ТОП новини

Представники коаліційних сил посилюють словесні попередження владі Сирії, щоб та не давала притулку представникам колишнього іракського режиму


Представники коаліційних сил посилюють словесні попередження владі Сирії, щоб та не давала притулку представникам колишнього іракського режиму

Вашингтон, 14 квітня 2003 - Згідно з останніми повідомленнями з Іраку коаліційні сили без великих труднощів увійшли у Тікріт - рідне місто Саддама Гуссейна й, практично, котролюють більшість іракської території. Тим часом тривають дискусії довкола наступної фази операцій в Іраку, а саме: стабілізації та відбудови тієї країни. Сполучені Штати наголошують на тому, що керівну роль у цьому процесі повинні відігравати коаліційні сили, тим часом численні інші держави наполягають на наданні такої ролі ООН. Ще одніє темою обговорень є те, що адміністрація Сполучених Штатів посилила тиск на владу у Сирії, щоб вона не надавала притулку представникам колишнього іракського режиму. Обвинувачення Дамаска американськими представниками викликають досить різкі відгуки в Європі та в країнах арабського світу.

Із закликами до сирійської влади не переховувати членів колишнього іракського режиму та не надавати військову допомогу бойовикам Саддама Гуссейна у неділю виступили три головні представники Сполучених Штатів: президент Джордж Буш, державний секретар Колін Пауел та глава Пентагону Дональд Рамсфельд. Із цими заявами вони виступили одразу після повідомлень у мас-медіа про те, що коаліційні сили заарештували Ватбана Ібрагіма, двоюрідного брата Саддама Гуссейна, який намагався перейти кордон до Сирії. Раніше у Багдаді американські військовослужбовці застрелили бойовика, котрий мав при собі сирійські документи, а раніше вбив американського морського піхотинця, що стояв на сторожі багдадського шпиталю. Минулого тижня колишній посол Іраку в ООН відбув до Дамаска.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликав Сирію співпрацювати із Вашингтоном і перестеріг: “Ми вважаємо, що Сирія володіє хімічною зброєю, наприклад. Кожна ситуація вимагає різного підходу щодо її вирішення. По- перше, ми зараз в Іраку, а по- друге, ми очікуємо співпраці від Сирії. Я маю надію на це”, – наголосив Буш.

Заступник сирійського посла у Вашингтоні Імад Мустафа категорично заперечив, що його країна надає притулок іракським представникам і вказав на те, що обов”язком коаліційних сил в Іраку є контролювати іраксько-сирійський кордон. За його словами, “йдеться про кампанію дезінформації, щоб відвернути увагу від гуманітарної катастрофи в Іраку”.

Міністр закордонних справ Франції Домінік де Вільпен, коментуючи останні заяви Вашингтона, заявив, що тепер не час розгортати тиск проти Сирії, а міжнародне співтовариство повинне зосередити увагу на відбудові Іраку та поновленні процесу близькосхідного мирного врегулювання. Позицію Франції підтримав генсек Ліги Арабських країн Амр Мусса, який у Каїрі попередив, що погрози на адресу Сирії з боку США ще більш розпалюватимуть складну ситуацію на Близькому Сході.

Щоправда державний секретар США Колін Пауелл заявив, що Вашингтон не має списку країн, які планує атакувати після заврешення кампанії в Іраку.

“Виникла нова ситуація (довкола Іраку) й ми маємо надію, що усі країни в регіоні переглянуть дотепершіні підходи й поведінку – зазначив Пауелл

З аналогічною заявою виступив й міністр закордонних справ Великорбританії Джек Стро: Існує низка важливих питань, на які Сирія повинан дати відповідь. Проте ми дали чітко зрозуміти, що Сирія не стоїть ні в якому настпуному списку, такого списку немає – наголосив Стро.

Слід однак зазначити, що президент США Буш у неділю висловив сподівання, що багдадський досвід переконає інших припинити зусилля розгортання зброї масового знищення та підтримку тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG