Доступність посилання

ТОП новини

Правда про можливу співпрацю Росії з іракськими спецслужбами ніколи не буде відома – західні експерти


Правда про можливу співпрацю Росії з іракськими спецслужбами ніколи не буде відома – західні експерти

Прага, 14 квітня 2003 – Британська преса відразу у п’ятьох виданнях звинувачує Росію у таємній співпраці з іракськими спецслужбами. Серед звинувачень – постачання таємної інформації, пропозиція іракському режиму російських найманих вбивць та передача підслуханих розмов європейських лідерів. Зокрема, йдеться про розмову британського прем’єр Тоні Блера з главою італійського уряду Сільвіо Берлусконі, які обговорювали підготовку до війни в Іраку. Як припускають британські газети, ці публікації значно зашкодять політичним відносинам Москви із західними столицями та особистим стосункам російського президента з британським прем’єром. Тему продовжує Марія Щур.

Тоні Блер, британський прем’єр, першим серед західних лідерів проголосив «нову еру» у відносинах з Росією після нападів на Сполучені Штати 11 вересня. Але після нинішніх публікацій у британській пресі оглядачі побоюються, що «нова ера» тривала недовго. І хоча жодне із повідомлень у британській пресі не було підтверджене, деякі аналітики говорять, що західні лідери повинні замислитись, на чиєму ж боці дійсно перебуває Росія.

Стівен Бланк, аналітик з проблем національної безпеки в американському Інституті Стратегічних Досліджень, говорить, що його не здивували звинувачення на адресу Росії і він вважає їх гідними довіри. «Російська розвідка не змінилась з часів Холодної війни. Немає сумніву, що є багато людей, навіть на найвищих посадах, які б хотіли, щоб Сполучені Штати та Британія були розчаровані. Російські генерали були радниками Саддама, росіяни продавали Саддамові зброю, і коли почалися бойові дії, росіяни висловлювали свою опозицію найголосніше. Так що це доволі послідовна поведінка. Багато з нас попереджали, що російський режим, хоч йому і вдалося багато, є режимом, яким керує поліцейський, представник таємної поліції».

Американський експерт вважає, що ці звинувачення, якщо вони підтвердяться, завдадуть значної шкоди російсько-британським та російсько-американським відносинам. Проте його колега Алекс Ватанка, редактор з британського спеціалізованого видання “Jane's”, що вивчає проблеми безпеки та оборони, не дуже схильний довіряти публікаціям. Однак він переконаний, що якою б не була правда, навряд чи широкий загал щось дізнається про неї. «Навіть якщо ( і це велике “якщо”), російські офіційні особи брали участь в активній підтримці Іракського режиму, докази цього не будуть оприлюднені. Це не було б в інтересах Росії чи Америки, щоб такі докази з’явились. Незалежно від того, якою є правда, такі докази мали б руйнівні наслідки для двосторонніх відносин. В інтересах США було б закрити цю справу, бо її наслідки могли б зіпсувати стосунки на багато років», - вважає британський оглядач.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG