Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Буша ігнорує українську діаспору? Розмова з президентом Світового конгресу українців Аскольдом Лозинським


Адміністрація Буша ігнорує українську діаспору? Розмова з президентом Світового конгресу українців Аскольдом Лозинським

Прага, 18 квітня 2003 року - Цього тижня з‘явилася конкретна інформація про умови участі українських компаній у повоєнній відбудові Іраку. Дані про це є на інтернет-сторінках Міністерства закордонних справ та посольства Сполучених Штатів у Києві. Українці можуть стати підрядниками американських фірм у різних галузях – від нафтової до капітального будівництва та охорони здоров‘я. І як кажуть українські урядовці, це ініціатива саме американців. Ми запросили до розмови президента Світового конгресу українців – головної організації української діаспори - Аскольда Лозинського. Він також відомий у Нью-Йорку юрист.

Раніше Ви різко критикували американську політику щодо України, а як Ви оцінюєте останню ініціативу США - запросити Україну до відбудови Іраку?

"Америка немає жодного іншого вибору, хіба запрошувати цілий світ, щоби включитися у розбудову Іраку, не тільки в економічній площині, з огляду на те, що, по-перше, сама війна американцям надзвичайно багато коштує, а крім того, після війни процес розбудови держави буде ще більше американцям кошутувати...

А чому Америка запрошує українців?

Вона запрошує цілий світ, а чому українців не мають запросити? Вони запрошують цілий світ, включно з Росією, навіть тими, хто їх не підтримував у війні, включно з Францією, Німеччиною та іншими країнами.

Тобто, Ви не думаєте, що тут є щось особливе.

"Я думаю, що абсолютно ні."

І, на Вашу думку, чи Америка могла би більше робити, нинішня адміністрація, для підтримки України?

"Я думаю, що ця адміністрація, по-перше, не розуміє ключового значення України, ця адміністрація, на жаль, є адміністрація американського ковбойства, це є адміністрація, яка думає, що може накидати на цілий світ свою волю, а питання, де є Україна, що означає Україна у стратегічному положенні, це є речі, які є понад голову сьогоднішнього президента."

А якийсь конкретний приклад Ви можете навести, ось за останній місяць.

"Я можу навести масу прикладів. Я не буду говрити про війну в Іраку..."

Щодо України конкретно.

"Абсолютно, я можу навести приклади. Коли Америка почала війну щодо Афганістану після нещасних подій 11-го вересня, то ясно проявилося, що американське становище було таке: що Україна і всі інші так звані стани, чи то Казахстан, Узбекистан, інші держави тої частини світу, є в російській сфері впливу, так само як колись вони були у совєтській сфері впливу. І тому будь-яке відношення, яке Америка має до України, йде через Москву, а не через Київ."

Але офіційні заяви урядовців зовсім інші. І якщо Ви зустрічаєтеся як лідер української діаспори в Америці з представнками Білого Дому чи Державного Департаменту, чи говорите Ви їм те саме, що Ви говорите зараз?

"Абсолютно говорю. Але Ви мусите зрозуміти дві речі. В першу чергу, я не є представнком української діаспори в Америці, бо я репрезентую Світовий конгрес українців. Але я знаю, що представнкии української діаспори в Америці навіть не мають нагоди зустрічатися з представниками Білого Дому, бо коли в минулих роках кількакратно були зустрічі, включно з секретарем Державного департаменту, чи самим президентом чи віце-президентом, то в цьому випадку - від вибору президента Буша в 2000-му році - такої зустрічі не було."

Ви мабуть знаєте про те, що в Багададі минулого тижня загинув український журналіст Тарас Процюк, телеоператор агенства «Rtuters». Як Ви гадаєте, чи Сполучені Штати повинні заплатити компесацію родині Процюка?

"Я дуже жалкую, що він загинув. Якщо дослідження вкаже на те, що безпідставно вони почали стріляти у цей готель палестинський, то я думаю, що абсолютно так."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG