Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi в недiлю вiдзначили сорок днiв вiд убивства прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича


У Белградi в недiлю вiдзначили сорок днiв вiд убивства прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича. Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович з цього приводу каже, що полiцiя з’ясувала усi подробицi у зв’язку iз замахом

Белград, 21 квiтня 2003 – В рамках операцiї пiд назвою “Шабля” полiцiя допитувала вiсiм тисяч, а заарештувала двi тисячi осiб. Серед останнiх є й колишнiй керiвник полiтичної полiцiї Йовiца Станишич, колишнiй начальник Генштабу Небойша Павкович та заступник голови Головного комiтету Соцiалiстичної партiї Милорад Вучелич, який свого часу був директором Державного радiо-телебачення.

Мiнiстр Михайлович каже, що разом зі вбивцею Зорана Джинджича заарештували одинадцять безпосереднiх учасникiв замаху. Вони зiзналися у скоєннi злочину. Виявлені й усi матерiальнi докази, стверджує мiнiстр. Михайлович запевняє громадян, що буде заарештований і лiдер злочинного угруповання Милорад Лукович, який свого часу був командувачем полiцейського Пiдроздiлу для спецiальних операцiй. За словами мiнiстра, полiцiя наразi проводить розслiдування з метою встановити зв’язки злочинного угруповання iз полiтичними та бiзнесовими колами, а також iз засобами масової iнформацiї та закордонними службами розвiдки.

Преса тим часом ставить запитання: а що сталося з грiшми картелю наркодилерiв? Якщо злочинне угруповання щомiсяця обертало кiлька мiльйонiв євро, десь повинна бути величезна кiлькiсть готiвки. На це запитання досi не вiдповiдають анi полiцiя, нi урядовцi. Оглядачi припускають, що злочинцi частину капiталу вивезли за кордон, частину “вiдмили” через приватнi компанiї й банки, а решту, ймовірно, зберiгають їхнi секретнi спiвробiтники. Iншими словами, сербськi журналiсти не подiляють оптимiзму полiцiї, яка стверджує, що завдала рiшучого удару наркомафiї. Проурядова газета “Полiтика” в нинiшньому випуску пише, що кiлькасот бiзнесменiв, якi розбагатiли за часу влади Слободана Милошевича, зберегли не лише майно, а й вплив на певнi полiтичнi, полiцейськi й фiнансовi кола. Саме тi кола, робить висновок газета, прагнули повернутися до влади пiсля вбивства Джинджича.

Урядовцi тим часом заявляють, що надзвичайний стан буде скасовано до Великодня, який православнi у Сербiї святкують за старим календарем. Окремi з них при цьому виступають за скасування лише тих положень, якими обмежено свободу преси та право на страйк. На їхню думку, надзвичайних повноважень полiцiї не треба обмежувати поки не буде заарештовано усiх розшукуваних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG