Доступність посилання

ТОП новини

Права міської поліції Нью-Йорка


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 14 лютого 2003 – У Нью-Йорку федеральний суддя, посилаючись на “фундаментальні зміни щодо ступеня загроз громадській безпеці”, погодився змінити давнє судове рішення, яке значною мірою обмежувало право міської поліції стежити за діяльністю різноманітних політичних угруповань. У даному випадку йдеться про візуальне спостереження, стеження й підслуховування телефонних розмов осіб, підозрюваних у причетності до злочинної діяльності.

Поліція подала до суду, прохаючи скасувати старі обмеження, запроваджені понад 30 років тому. Тоді активісти руху проти війни у В’єтнамі, скаржилися, що поліція стежить за ними, записує номерні знаки машин, перехоплює телефонні розмови тощо. Тоді федеральний суддя став на бік антивоєнних активістів і обмежив повноваги поліції. Але тепер, після нападу ісламських терористів на Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня 2001 року, поліція сама подала до суду, мовляв, старі обмеження не дозволяють їй ефективно брати участь у проголошеній Америкою війні проти міжнародного тероризму. Справа в тім, що згідно з обмеженнями поліція не має права започаткувати розслідування без доказів доконаного злочину. Чарльз Гайт, федеральний окружний суддя в Манхеттені, скасував старі обмеження, але залишив Раду спеціального нагляду, яка може перевіряти скарги громадян на те, що поліцейське розслідування порушує їхні права.

“ Захист (прав людини), що його гарантує Конституція Сполучених Штатів, залишається незмінним, – говориться у судовій постанові, – але природа загрози громадській безпеці може змінюватися вельми драматично, як показують останні події”. На думку судді Гайта, старі напрямні мали до діла з іншою загрозою за інших часів. Нью-йоркська поліція, каже він,“має підстави вимагати зміни правил стеження, враховуючи надзвичайну важливість як дотримання громадянських свобод, так і забезпечення громадської безпеки, врівноважуючи законні вимоги обох цілей”. Міська управа Нью-Йорка та поліція вітали рішення федерального судді. За словами Реймонда Келлі, начальника поліції, “ми живемо за інших, більш небезпечних часів” і поліція нині мусить брати на себе контртерористичні функції. Адвокати правозахисних організацій протестують, стверджуючи, що нове рішення є зазіханням на громадянські свободи. Одначе, суддя Гайт посилається на аналогічні повноваження, надані агентам ФБР за наказом Джона Ашкрофта, міністра юстиції Сполучених Штатів.

Варто зауважити, що якщо за часів антивоєнних протестів минулого йшлося про стеження за бунтівними студентами, членами різноманітних американських лівих партій та рухів, то нині йдеться про ісламські осередки, підозрювані у сприянні терористичним організаціям типу Аль-Каїди, мережі, створеної Усамою бін Ладеном, терористом номер один, як його називають, ідейним ворогом Америки й Заходу взагалі. Йдеться про те, щоб поліція мала право допомагати правоохоронним службам країни виявляти “п’яту колону”. Термін народився 1936 року, під час громадянської війни в Іспанії, коли генерал Франко наступав на Мадрид чотирма колонами, а таємні прихильники допомагали його армії, діючи зсередини оточеного міста.

Гейл Донагью, помічниця мера Нью-Йорка, заявила, що поліція має цілу низку фактів щодо діяльності ісламської “п’ятої колони” в місті, але досі не мала достатніх слідчих повноваг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG