Доступність посилання

ТОП новини

Сьогоднi завершив трьохденний вiзит до Белграда Жан Луй Торан – держсекретар Ватикана


Михайло Рамач

Белград, 20 лютого 2003 – Сьогоднi завершив трьохденний вiзит до Белграда Жан Луй Торан, держсекретар Ватикана. Його спiврозмовниками в сербськiй столицi були президент Воїслав Коштунiца, мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович, патрiарх Павло та iєрархи Сербської православної церкви. Мас-медіа повiдомляють, що однiєю з тем розмов ймовiрно був й вiзит до Сербiї глави Католицької церкви.

Iсторiя сербсько-ватиканських стосункiв довга й складна. Перший сербський король Стефан Неманiч прийняв корону вiд папи римського. Проте, сербська православна церква вiд своїх початкiв була пов’язана з царгородською, згодом з московською патрiархiєю. Коли йдеться про новiтнi часи, у Белградi не забувають, що монсеньйор Торан, керiвник ватиканської дипломатiї, офiцiйно перебував у Белградi пiд час повiтряних ударiв НАТО. Ймовiрно через те Воїслав Коштунiца на самому початку свого мандату вiдвiдав Ватикан й зустрiвся з папою Iваном Павлом Другим. На початку лютого з п’ятиденним вiзитом до Ватикана перебувала делагацiя Сербської православної церкви. З цього приводу у Белградi протестувала група православних екстремiстiв, якi виступають проти будь-яких зв’язкiв з католиками. Патрiарх Павло рiшуче попередив пiкетувальникiв, щоби не втручалися в делiкатнi церковнi справи.

Монсеньйор Торан Сербську церкву й цим разом назвав братньою. Вiн вiдзначив, що “Папа i його спiвробiтники захопленi зусиллями й успiхами Сербiї на шляху демократизацiї та що пiдтримують якомога швидшу iнтеграцiю державного об’єднання Сербiї i Чорногорiї у Європейський союз”. Президент Коштунiца пiсля зустрiчi з Жан Луй Тораном висловив Католицькiй церквi вдячнiсть за гуманiтарну допомогу бiженцям та iншим потерпiлим пiд час вiйн. Коштунiца, зокрема, нагадав, що Ватикан останнiм часом вiдiграв значну роль у збереженнi й вiдбудовi сербських церков й монастирiв у Косовi. В усiх розмовах зазначалося, що в багатонацiональнiй Сербiї i Чорногорiї церкви повиннi стати значним чинником мiжетнiчного дiалогу.

Белградський католицький митрополит Станiслав Хочевар, вiдповiдаючи на запитання журналiстiв, назвав природним бажання католикiв у Сербiї, щоби глава Католицької церкви вiдвiдав Белград. Проте, вiн вiдмовився сказати чи обоговорювано й це питання. Белградськi масмедiа в минулому часто висловлювали припущення, що частина консервативної православної iєрархiї виступає проти вiзиту римського понтифiка через те, що Ватикан в час розвалу колишньої Югославiї пiдтримав католицьку Хорватiю. Чiльний ватиканський дипломат й цим разом журналiстам говорив лише про необхiднiсть дiалогу та про спiльнi християнськi iдеали, уникаючи будь-яких натякiв про теми, якi могли б не сподобатися православним, якi становлять бiльшiсть населення у Сербiї i Чорногорiї.
XS
SM
MD
LG