Доступність посилання

ТОП новини

Перегляд балканських кордонів. Контрабанда жінок і дівчат на Захід.


Василь Дарчук Прага, 24 лютого 2003 – Крім головної теми, тобто можливого воєнного удару США по Іраку, який і далі залишається у центрі уваги західної преси, оглядачі порушують низку інших міжнародних проблем, серед яких ми сьогодні порушимо пропозицію, а радше план прем’єр-міністра Сербії Джінджіча переглянути кордони колишньої Югославії, а також перші серйозні заходи російського парламенту в боротьбі з контрабандою людей на Захід.

Європейські газети відгукуються на останні пропозиції сербського прем’єра Джінджіча відокремити територію в районі Мітровіци, заселену переважно сербами, від решти краю Косово, щоб таким чином припинити дальші міжетнічні сутички між сербами й етнічними албанцями. Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» у зв’язку з цим називає Діджіча «палієм», який закликає до перегляду балканських кордонів, проте газета вважає, що ці націоналістичні заклики пов’язані не стільки з популізмом прем’єра, скільки з його бажанням розв’язати проблему сербської меншості у краї Косово. Однак, як вважає газета, такий крок викликав би на Балканах ланцюгову реакцію. Подібного відокремлення вимагають албанці в південних районах Сербії, а також у західній Македонії, тобто в районах найбільшого свого скупчення. Це, на думку газети, знову допровадило б до відновлення кривавих міжетнічних конфліктів на Балканах.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті схвально відгукується про останні заходи російської думи в боротьбі із кримінальними групами, які займаються контрабандою людей, передусім жінок і дітей на Захід, де вони потрапляють до публічних домів і змушені займатися проституцією проти їхньої волі. Кримінальні групи щороку інкасують на цьому до семи мільярдів доларів. Поки що не схвалений проект закону передбачає посилення боротьби з цим злочином. Проте, на думку газети, новий закон навряд чи зможе вирішити проблему. У контрабанді тисяч жінок з Росії й інших країн колишнього СРСР допомагають посередники з низки інших країн. За словами газети, США щороку поповнюють список цих країн. Як вважає газета, президент США може припинити надання економічної допомоги або оголосити санкції проти цих країн у випадку відмови взяти участь у боротьбі з контрабандою людьми.

Цю ж тему в останньому номері британського тижневика «Обсервер» порушує коментатор Джон Ґібб, який описує жахливі пригоди кількох жінок і дівчат, які на оголошення про працю офіціантками і прибиральницями, подалися на Захід на заробітки і потрапили у фактичне ув’язнення в публічних домах. Ïхні паспорти і гроші конфіскували кримінальні групи. Жінкам було заборонено виходити із приміщень, вже не кажучи про повернення до дому. Часто їх тримали в замкнених приміщеннях і за непослушність били. Автор наводить приклад, коли дівчата прибували до Великобританії на привабливе оголошення «мовних курсів». Після прибуття їх зустрічали представники кримінальних груп і дівчата зникали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG