Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь розпочинає сірникову війну з Україною, незважаючи на декарації про створення


Юрій Свірко Білорусь розпочинає сірникову війну з Україною, незважаючи на декарації про створення

3 березня в Києві проходять консультації представників МЗС Білорусі та України, які обговорюють проблеми обмежень на імпорт сірників та інших білоруських товарів.

Минулого тижня в Білорусі розпочалася не тільки пивна війна з Росією, пивовари якої нарікають на запроваджені Мінськом обмеження на імпорт пива. Міністерство закордонних справ Білорусі офіційно звинуватило Азербайджан у невиконанні міжнародних договорів, через що білоруські товари обкладаються 15-відсотковим митом, а також оголосило про консультації з Києвом щодо українських антидемпінгових розслідувань проти білоруських сірників. Про це повідомив речник білоруського МЗС Андрій Савіних.

(Савіних: ) Проведення розслідувань щодо імпорту в Україну сірників та фосфорного добрива, які походять з Республіки Білорусь, проводитиметься в Києві. Ці розслідування розпочало Міністерство економіки України в січні минулого року з приводу заяв національних товаровиробників. Їх підсумком може стати запровадження антидемпінгового мита та спеціальних квот щодо білоруських товарів, сумарний обсяг експорту яких в Україну минулого року склав близько 10 мільйонів доларів.

Андрій Савіних, речник МЗС Білорусі, додав, що його відомство вважає антидемпінгові та спеціальні заходи контпродуктивним чинником, який стримує торгівлю з Україною. Він також заявив, що в білоруському МЗС "накопичено певний практичний досвід в цій галузі", і зокрема згадав про мінімізацію минулого року українських заходів оборони ринку від білоруських древляних пліт.

Проте через спеціальні заходи щодо імпорту нафтопродуктів з Білорусі в Україну взаємний товарообіг скоротився в декілька разів, і попри всі заяви президента Олександра Лукашенко раніші обсяги товарообігу так і не було відновлено.

Поки розпалюється білорусько-українська сірникова війна, обидві країни обговорюють перспективи зони вільної торгівлі та "союзу чотирьох" за участю Росії та Казахстану. Чи може бути вільною торгівля, якщо відбувається така війна? Ось як відповідає на це запитання незалежний економіст Михайло Залеський:

(Залеський: ) Україна, як і Білорусь, опинається в такій ситуації. Вона технологічна підв’язана до всіх цих труб. Росія не може відпустити Україну, та Україна не може відпустити саме через газову систему. Тому що промисловість України, особливо східної України, спирається на російські сировинні ресурси.

Тому, на думку Михайла Залеського, у стратегічних питаннях створюється "союз чотирьох". А війна за тактику, за сірники або фосфор ще не раз буде розпочинатися між державами так званої зони вільної торгівлі, яку обіцяли створити ще 1991 року підчас підписання договору про СНД.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG