Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Білорусь позначені на мапі в американському журналі Forebs як країни, що загрожують світу


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 12 березня 2003 – «Наступний Ірак» – під такою назвою в останньому числі респектабельного часопису Forebs надруковані карти світу. Проблемні регіони тут розбиті за чотирма категоріями, а саме: вибухонебезпечні зони, де зосереджується Аль-Каеда, регіони з ядерним потенціалом, місця заворушень і нестабільності та регіони, де точиться громадянська війна. Автори зазначають, що у світі є набагато більше непогашених вулканів, і графічно позначають найбільш вибухонебезпечні зони. На першому місці у списку країн, що становлять загрозу для світу, зображені Україна і Білорусь.

У коментарі зазначено, що це країни, які межують з новими державами-членами НАТО і можуть тероризувати регіон. Журнал Forebs, до якого радіо «Свобода» звернулося за поясненням щодо появи цього матеріалу, заявив: «Експерти, які консультують Forebs, у сфері міжнародної політики і геополітики, визначили 15 країн, які є в потенційному списку гарячих точок у світі. Точки на карті визначені в списку за їхнім місцем на географічній мапі світу».

Натомість посол України в Сполучених Штатах Костянтин Грищенко вважає, що немає ніяких підстав називати Україну зоною нестабільності.

Костянтин Грищенко

На мій погляд, це дуже непрофесійна і тенденційна добірка. Не тільки в тому, що стосується України, а й цілої низки інших держав, де спекуляції щодо можливої їхньої загрози, яку вони становлять, на мою думку, вимагають або додаткового пояснення, або якогось обґрунтування. І вже зовсім це не виправдано щодо України . Сказати, що наша держава є нестабільною і може через це становити загрозу регіону, не має абсолютно ніяких підґрунть у реаліях. Україна впродовж всього періоду існування як незалежної держави не мала збройних конфліктів на своїй території, завжди була державою, яка відповідально ставилась до питань регіональної і загальноєвропейської безпеки і стабільності, і які б не були демократичні або процеси внутрішні, вони аж ніяк не позначаються на загальній стабільності в регіоні. Навпаки, Україна є фактором стабільності в своєму регіоні і в Європі загалом.

Мирослава Гонгадзе

Посол України в США поінформував, що посольство вже надіслало офіційного листа за поясненням до журналу Forebs. Можна сперечатись з тим, наскільки справедливими є висновки журналістів Forebs. Але фактом стало те, що в очах західної громадської думки Україна залишається зоною ризику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG