Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація: борги і фінансові зобов''язання колишнього Мінфіну СРСР


Ляшко Володимир

Київ, 18 березня, 2003 р.

Володимир Ляшко

Сьогодні ми відповімо на запитання нашого слухача з Київщини. Йдеться про борги і фінансові зобов''язання колишнього Мінфіну СРСР. Отже, запитання нашого слухача.

Слухач

У колишньому СРСР було Міністерство фінансів. Воно випустило цінні папери у вигляді облігацій державної позики, так званий, золотий займ. Так от, хто є правонаступником зараз цієї установи – Міністерства фінансів СРСР і чи правонаступник повністю несе відповідальність за всі боргові зобов’язання? До кого звернутися та чи є можливість і яка фізичній особі звернутися до цієї організації, щоб забрати свої гроші, чи це треба звертатися з позовом до суду?

Володимир Ляшко

Відповідає на запитання наш юридичний консультант Валентина Позинич.

Валентина Позинич

Хто є правонаступником Міністерства фінансів СРСР має визначати Росія, оскільки на території Росії перебувало це міністерство і, як відомо, Росія оголосила себе правонаступником СРСР по всіх боргах і зобов’язаннях у міжнародних договорах.

Що стосується заощаджень громадян і тих громадян, які мали цінні папери, то питання відновлення втрачених заощаджень регулюється Законом України про державні гарантії, відновлення заощаджень громадян України. Згідно з цим законом держава бере на себе зобов’язання перед громадянами України, які внаслідок знецінення втратили грошові заощадження поміщені в період до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери: облігації державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР.

Отже, усі ці питання мають вирішуватися в Україні на підставі зазначеного закону. Звертатися треба до Ощадного банку України.

Олег Ляшко

Це була рубрика «Юридична консультація на Свободі» у програмі «Демократія і держава». Щовівторка і щосереди звучать запитання наших слухачів і відповіді юриста. Наш телефон у Києві 490 29 00. Запитання формулюйте чітко і лаконічно. На все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG