Доступність посилання

ТОП новини

Як у Сполучених Штатах Америки пересічні громадяни ставляться до можливої війни в Іраку


Мирослава Гонгадзе Вашингтон, 18 березня 2003 - В очікуванні війни проти Іраку переважна більшість повідомлень інформаційних агентств стосуються заяв політичних лідерів.

Вашингтон, 18 березня 2003 - В очікуванні війни проти Іраку переважна більшість повідомлень інформаційних агентств стосуються заяв політичних лідерів. Однак, крім офіційних позицій країн існує позиція простих людей. У понеділок увечері Вашингтон спустів. Всі хто мав нагоду і можливість, сіли біля екранів телевізорів та включили радіо, щоб послухати звернення свого лідера Президента Буша до народу. Практично всі, з ким мені доводилось спілкуватися, наголошували на напружено-нервовому стані й відчутті тривоги, що витало в повітрі. Через добу має початись війна. Недільна Washington Post на дев’яти сторінках помістила детальний опис усіх засобів захисту від можливих бактеріологічних та хімічних атак. Як вберегтись при можливих нападах, розповідають основні телевізійні канали. Працівники різних державних інституцій, особливо наближені до військової сфери, проходять спеціальні обов’язкові вишколи та отримують засоби захисту – протигази та спеціальні костюми на випадок нападів.

Половина американців досі не певні того, що застосування військової сили – єдиний вихід з іракської кризи. Америкою прокотилась ще одна серія мирних протестів. На вулиці Вашингтона у неділю вийшли тисячі мирних демонстрантів, щоб висловити свій протест проти війни. І хоча за даними соціологічних опитувань 53 відсотки американців підтримують дії адміністрації Буша щодо Іраку, друга половина все ж не розуміє, чому їхні чоловіки та сини мають гинути на далекому Близькому Сході.

Ще одна категорія людей – це військові. Особливо ті, які вже передислоковані до Кувейту та зон, найближчих до іракської території. В багатьох інтерв’ю, які показує американське телебачення, вони кажуть, що втомились чекати війни. В ранковому репортажі CNN темношкірий солдат військово-морських сил США каже: „Скоріше б це все закінчилось, і я повернувся додому”, закінчивши розмовляти зі своєю дружиною по мобільному телефону з Кувейту.

Адміністрація Буша планує завершити війну в найкоротші строки, але оглядачі зазначають, що підготовка до війни в Іраку вже коштує американцям не тільки матеріального, але й психічного здоров’я. Які жертви принесе реальна війна, поки ніхто уявити не може.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG