Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Іраку. День перший


Ірина Халупа Відтоді, як вчора рано-вранці американські ракети вдарили по об’єктах поблизу Багдада, довгоочікувана війна, в принципі, розпочалася.

Відтоді, як вчора рано-вранці американські ракети вдарили по об’єктах поблизу Багдада, довгоочікувана війна, в принципі, розпочалася. Ці перші удари були скеровані на Саддама Гуссейна та його найближчих соратників. Американська розвідка отримала інформацію, де вони перебувають і тому було вирішено обстріляти це місце. Якби удар був успішним, була б розв’язана проблема, бо за словами Сталіна, нєт человека - нєт проблєми. Сталін,до речі, є великим кумиром Гуссейна. Поки що не відомо, живий Гуссейн чи ні. Його виступ по іракському телебаченні кілька годин після перших ударів міг бути записаним заздалегідь. Про це дискутують багато: чи був це справді Гуссейн, може, це був один з його двійників, їх аж 5 здається.... Словом, Гуссейн, як завжди, залишається невловимим.

Наші старші слухачі, напевно, ще не забули цей звук - сигнал повітряної тривоги, плач сирени, який ніколи нічого доброго не сповіщає. Ці звуки розбудили людей у Багдаді та в Кувейті і лунали кілька разів протягом дня в Кувейті. Військові та журналісти то вдягали то знімали протигази та спеціальний захисний одяг.

В Білому домі та Держдепартаменті вважають, що це справді був Саддам Гуссейн по Іракському телебаченню, вони задоволені, що він виглядав розгубленим, у нього тряслися руки, і свою доповідь він читав з папірців. Серез закликів до арабської солідарності проти сіоністської змови Гуссейн зокрема сказав:

“Сьогодні, 20 березня, кримінальний і безглуздий Буш-молодший вчинив злочин проти людства, що він давно погрожував зробити”.

Військові акції почалися, щоправда, не такі великомасштабні, як усі очікували. Американський президент сповістив про це американцям. Джордж Буш уперше заявив, що військові дії можуть тривати довше, ніж передбачено, і висловив вдячність та довіру своїм військовослужбовцям. Він підкреслив, що в цьому конфлікті не буде жодних половинчастих заходів, єдиним закінченням мусить бути перемога:

“Оскільки конфлікт розпочався, щоб обмежити його тривалість, треба застосувати рішучу силу. Я вас запевняю, це не буде кампанія половинчастих заходів і ми не погодимося на жоден інший результат, ніж перемогу”, - сказав Джордж Буш.

У відповідь на перші удари Ірак вистрілив кілька ракет у напрямку Кувейту, дві із них були розбиті американськими ракетами

Зі світанком у світ почали лунати перші реакції на початок війни. Російський президент Путін назвав воєнні акції політичною помилкою.

Його погляди перегукувалися з реакцією Китаю. Речник китайського міністерства закордонних справ Конґ Куан сказав, що воєнні дії проти Іраку порушують норми міжнародної поведінки.

Удар по Іраку ігнорує громадську думку в більшості країн. Цей удар обходить Раду безпеки ООН, порушує Хартію ООН та норми міжнародного права. Ми висловлюємо своє глибоке занепокоєння і закликаємо припинити військові дії, повернутися до праведного шляху і політично вирішити справу Іраку.

Ще один великий противник військових дій-Франція- також виступила проти ударів. Президент Жак Ширак сказав таке:

“Ми шкодуємо, що ці дії відбуваються без схвалення ООН. Я сподіваюся, що вони швидко закінчаться, що людські жертви будуть мінімальними і все це не призведе до гуманітарної катастрофи”.

Але були й інші голоси. Військові акції підтримали країни східної та центральної Європи. Албанський прем’єр- міністр Фатос Нано сказав таке: «Ми ,албанці, є нацією борців за свободу, ми знаємо що таке жити під гнітом. Тому ми підтримуємо акцію визволення іракського народу» Австралія, Японія, Філіппіни, Південна Корея також висловили підтримку.

Американці та англійці виступили із заявами, в яких наголошують, що воєнні дії є скерованими не проти населення Іраку, а проти режиму Саддама Гуссейна. Поруч з обстрілом Іраку ведеться психологічний обстріл іракського громадянства. Скидаються листівки, транслюються радіопередачі, закликають іракців, зокрема військових, не боротися за диктаторський режим Саддама Гуссейна. Такі заклики були ефективними у 1991-му році, тоді було скинуто 29 мільйонів листочків, а коаліційним військам поздавалося 69 тисяч іракських солдатів, багато з них з американськими листівками в руках.

Тим часом американські та британські війська вже увійшли на територію Іраку. Тривають обстріли, бомбардування. Телеканали повідомляють, що було наказано розстрілювати іракських дезертирів. Є повідомлення, що підпалені нафтові свердловини. Ще одна ніч закінчується, але триває відчуття, що найгірше ще попереду, буде цей бліцкриг, про який уже так багато сказано. Міністр оборони США Дональд Рамсфельд на брифінгу вчора обіцяв:

Що слідуватиме, не буде повторенням інших конфліктів. Це буде сила, обсяг і масштаб якої, буде набагато більшим, ніж те, що ми бачили до цих пір.

Дональд Рамсфельд ніколи не пустословить. І тому в Іраку ще довго лунатимуть сирени, постріли та вибухи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG