Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: «Амнесті інтернешанел» закликає сторони конфлікту дотримувати прав людини і гарантувати безпеку цивільного населення


Василь Дарчук Прага, 20 березня 2003 – За кілька годин до закінчення ультиматуму президента США Буша Саддамові Гуссейну міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешанел» звернулася до лідерів США, Великобританії та Іспанії, а також до іракського уряду із закликом дотримуватись прав людини під час конфлікту і докласти зусиль, щоб уникнути втрат серед цивільного населення.

Прага, 20 березня 2003 – За кілька годин до закінчення ультиматуму президента США Буша Саддамові Гуссейну міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешанел» звернулася до лідерів США, Великобританії та Іспанії, а також до іракського уряду із закликом дотримуватись прав людини під час конфлікту і докласти зусиль, щоб уникнути втрат серед цивільного населення.

Заклик «Амнесті інтернешанел», як підкреслюють оглядачі, у нинішній ситуації не є порожньою риторикою, особливо коли йдеться про іракську сторону. Більшість казарм і військових об’єктів іракське командування розташувало у місцях найбільшого скупчення цивільного населення, переважно в містах, перетворивши таким чином місцевих жителів у живі щити на випадок бомбардувань. Тим часом, американські і британські пілоти, навіть за наявності досвіду і точної військової техніки, теж не можуть гарантувати, що внаслідок бомбардувань військових об’єктів обійдеться без так званих побічних втрат, тобто без загибелі цивільних осіб, без зруйнування промислових об’єктів або комунікацій. У відкритому листі до лідерів трьох країн коаліції і до іракського керівництва Генеральний секретар правозахисної організації «Амнесті інтернешанел» Ірене Ган підкреслює, що ті, хто запланував воєнну акцію в Іраку, беруть на себе особливу відповідальність у справі дотримання міжнародних угод про права людини і гуманітарних норм. Сюди, за словами цього документу, входять гарантії безпеки цивільного населення, справедливе й гуманне ставлення до затриманих цивільних осіб, дотримання прав полонених. «Амнесті інтернешанел» закликає усі сторони конфлікту забезпечити людські потреби іракського цивільного населення, надати необхідну допомогу іракським біженцям всередині Іраку і в сусідніх країнах, надати допомогу міжнародним гуманітарним організаціям на території Іраку, а також допустити і забезпечити нормальну діяльність представників правозахисних організацій, якщо це дозволить ситуація. Правозахисна організація «Гюмен райтс воч» закликає також лідерів США, Великобританії й Іспанії дотримуватись усіх норм міжнародного права під час процедури притягнення до відповідальності воєнних злочинців. Ідеться передусім про представників іракського командування і керівництва, винних у тортурах, масових убивствах і геноциді проти власного населення, зокрема у застосуванні свого часу хімічної зброї проти курдів на півночі Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG